x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China cere reluarea discuțiilor de pace și vrea să fie mediator neutru în războiul din Ucraina

China cere reluarea discuțiilor de pace și vrea să fie mediator neutru în războiul din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2023   •   07:11
China cere reluarea discuțiilor de pace și vrea să fie mediator neutru în războiul din Ucraina
Sursa foto: Hepta

China și-a reiterat apelurile pentru o soluționare politică a conflictului din Ucraina la un an de la invazia Rusiei, în timp ce Beijingul este supus unor presiuni tot mai mari din partea Statelor Unite și a aliaților săi cu privire la parteneriatul său tot mai mare cu Moscova.

Într-un document de poziție recent publicat, Ministerul de Externe al Chinei a cerut reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și a subliniat opoziția sa față de utilizarea armelor nucleare.

"Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite alimentarea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să împiedice deteriorarea și mai mult a crizei sau chiar scăparea de sub control", se arată în document.

Documentul în 12 puncte face parte din cele mai recente eforturi ale Beijingului de a se prezenta ca un mediator de pace neutru, în timp ce se străduiește să echilibreze prietenia sa "fără limite" cu Moscova și relațiile tot mai fragile cu Occidentul, pe măsură ce războiul se prelungește.

Însă pretenția de neutralitate a Beijingului este grav subminată de refuzul său de a recunoaște natura conflictului - pe care a evitat să-l numească "invazie" - și de sprijinul diplomatic și economic acordat Moscovei, scrie CNN.

Oficialii occidentali și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei asistență militară letală, o acuzație negată de Beijing.

Documentul de poziție este în mare parte o reiterare a poziției existente a Chinei, care includeun îndemn pentru ambele părți să reia negocierile de pace. "Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă pentru criza din Ucraina", se arată în document, adăugând că China va juca un "rol constructiv", fără a oferi detalii.

Documentul a mai spus că "suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie susținute în mod eficient", dar nu a recunoscut încălcarea suveranității Ucrainei de către Rusia și nici măcar nu a menționat cuvântul "invazie".

Într-o critică abia voalată la adresa SUA, documentul a afirmat că ar trebui abandonată "mentalitatea Războiului Rece".

"Securitatea unei regiuni nu ar trebui să fie obținută prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime în materie de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător", se arată în document, reluând aparent punctul de vedere al Moscovei, care acuză Occidentul că a provocat războiul prin extinderea NATO.

De asemenea, a părut să critice sancțiunile economice de amploare impuse de SUA și de alte țări occidentale Rusiei. "Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; ele nu fac decât să creeze noi probleme", a spus acesta.

Documentul subliniază opoziția Chinei față de utilizarea armelor nucleare - o poziție pe care liderul chinez Xi Jinping a comunicat-o liderilor occidentali anul trecut.

"Armele nucleare nu trebuie să fie folosite și nu trebuie purtate războaie nucleare. Amenințarea sau utilizarea armelor nucleare trebuie să fie opusă. Proliferarea nucleară trebuie prevenită și trebuie evitată criza nucleară", se arată în comunicat.

De asemenea, a avertizat împotriva atacurilor armate împotriva centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare pașnice.

În decembrie, Putin a avertizat cu privire la amenințarea sporită a unui război nuclear, iar luna trecută, Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat că pierderea războiului de către Rusia ar putea "provoca izbucnirea unui război nuclear".

Documentul de poziție al Chinei a fost discutat pentru prima dată săptămâna trecută de către diplomatul de rang înalt Wang Yi la o conferință de securitate la München, în timp ce încerca să prezinte Beijingul ca un negociator responsabil pentru pace în timpul unei ofensive diplomatice de farmec în Europa.

Dar, vorbind înainte ca documentul să fie publicat, experții care urmăresc de mult timp relațiile dintre China și Rusia au declarat că se așteaptă la puțină substanță din document, citând spațiul de manevră limitat al Beijingului.

Alexander Gabuev, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că China nu dispune de "instrumentele pluraliste" necesare pentru a negocia o încetare a focului.

Li Mingjiang, expert în relații internaționale la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, a declarat că presiunea din partea SUA și a aliaților săi, în special a puterilor europene, a fost principala motivație a Beijingului pentru publicarea documentului de poziție.

"Este puțin probabil ca, în viitorul apropiat, China să fie pregătită să joace un rol de mediere substanțială. Este pur și simplu foarte dificil pentru China să lucreze în acest sens, deoarece Beijingul trebuie să fie foarte precaut față de unele dintre preocupările Rusiei", a spus el.

"Când intri într-un rol de mediere, în mod inevitabil trebuie să îți exprimi o anumită poziție cu privire la unele dintre problemele foarte spinoase, cum ar fi Crimeea și partea de est a Ucrainei", a spus Li.

Exprimarea unei astfel de poziții ar putea sfârși prin a supăra Moscova, a adăugat el.

Deocamdată, atât Rusia, cât și China au prezentat cu entuziasm relațiile lor strânse.

Wang a vizitat Moscova ca ultimă etapă a turneului său european și s-a întâlnit miercuri cu Putin.

Putin, care l-a întâmpinat pe Wang cu brațele întinse în momentul în care diplomatul chinez a intrat în sala de întâlniri, a declarat că relațiile dintre Rusia și China "ating noi etape importante".

Wang a declarat că cele două țări "se confruntă adesea cu crize și haos, dar întotdeauna există oportunități într-o criză".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China mediator neutru pace