x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: O femeie de afaceri din SUA, acuzată de spionaj

China: O femeie de afaceri din SUA, acuzată de spionaj

30 Aug 2016   •   15:28
China: O femeie de afaceri din SUA, acuzată de spionaj

O femeie de afaceri din SUA reţinută în China din luna martie anul trecut a fost acuzată de spionaj, a anunţat marţi Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters.

Sandy Phan-Gillis, din Houston, Texas, care provine dintr-o familie de chinezi şi este cetăţean american naturalizat, a fost arestată în martie 2015 şi a fost reţinută până acum fără a se formula acuzaţii împotriva ei.

'Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Phan-Gillis, care este suspectată de spionaj, a fost acuzată conform legii de către departamentul chinez în cauză', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying.

Guvernul chinez a criticat Grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară după ce acesta a afirmat că detenţia femeii de afaceri americane a încălcat normele internaţionale privind drepturile omului.

Departamentul de Stat al SUA a cerut Chinei să rezolve 'prompt' acest caz.

Acuzaţia formulată împotriva femeii de afaceri are loc pe fondul tensiunilor sporite între SUA şi China din cauza diferenţelor legate de disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud şi a condamnării în Statele Unite a unui cetăţean chinez pentru conspiraţie în vederea obţinerii de informaţii militare sensibile.

Cetăţeanul chinez, Su Bin, în vârstă de 51 de ani, a fost închis timp de 46 de luni după ce a pledat vinovat de conspiraţie pentru piratarea unor reţele informatice aparţinând unor importanţi contractori în domeniul apărării din SUA. AGERPRES

×