x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, pe locul întâi

China, pe locul întâi

de Anca Aldea    |    10 Feb 2010   •   00:00

Germania a predat, anul trecut, Chinei ştafeta de prim-exportator mondial.



Este o premieră a ultimilor şase decenii, susţin analiştii economici citaţi de Agenţia France Presse. Într-o informare a Oficiului German pentru Statistică (Destatis), care citează date provenite de la Ministerul chinez al Comerţului, se arată că exporturile Chinei au urcat, în 2009, la 1.201,7 miliarde de dolari.

Exporturile Germaniei au fost de 1.121,3 miliarde de dolari, iar importurile acestei ţări europene au scăzut cu 17,2% faţă de anul 2008. "Acesta a fost cel mai mare declin înregistrat de comerţul exterior din 1950 până în prezent, atât în ceea ce priveşte importurile, cât şi exporturile" Germaniei, se arată într-un comunicat al Destatis.

Cu toate acestea, cea mai dezvoltată economie a Europei a anunţat o valoare a exporturilor mai mare cu 3,4 procente în luna decembrie 2009 decât în decembrie 2008. Produsele germane se vând cu precădere în Europa, în timp ce chinezii au o piaţă mult mai divesificată, susţin analiştii economici. Howard Archer, consultant în economie la Londra, este de părere că Germania va parcurge un drum "accidentat" pentru a-şi reveni din această situaţie. Germanii sunt optimişti. Simon Junker, economist la Banca Comercială din Frankfurt, a declarat pentru Associated Press că exporturile ţării sale vor creşte din nou în lunile următoare.

×
Subiecte în articol: externe