"Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să reia dialogul direct cât mai curând posibil în vederea unei soluţii paşnice. Toți trebuie să rămână raționali și să dea dovadă de reținere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa de sub control", a transmis diplomația chineză.
Documentul se numește "Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene", are 12 puncte și a fost publicat pe site-ul Ministerului de Externe de la Beijing.
Cele 12 cerințe ale Chinei
1.Respectarea suveranității tuturor țărilor.
2.Abandonarea mentalităților din timpul Război Rece.
3.Încetarea focului.
4.Începerea discuțiilor de pace.
5.Rezolvarea crizei umanitare.
6.Protejarea civililor și a prizonierilor de război.
7.Menținerea centralelor nucleare în siguranță.
8.Reducerea riscurilor strategice și a amenințărilor nucleare.
9.Facilitarea exportului de grâne.
10.Încetarea sancțiunilor unilaterale.
11.Menținerea stabilă a lanțurilor de aprovizionare.
12.Promovarea reconstrucției post-război.
Șeful diplomației chineze, Wang Yi, s-a întîlnit la Moscova cu Vladimir Putin și cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a le prezenta "soluţii politice" pentru conflict,
Și Volodimir Zelenski a spus că vrea să discute cu Beijingul despre acest document
"Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi. Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct pozitiv", a spus liderul de la Kiev.
UE și NATO își exprimă rezerve la planul de pace al Chinei
Însă aliații Ucrainei, NATO și UE, au fost mai rezervați la propunerea chineză de pace, invocând alianța Rusia-China.
"China nu are prea multă credibilitate pentru că ei nu au fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei", a spus Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.
Președina Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că nu este vorba despre un plan de pace, doar de principii.
"Trebuie să le vedem într-un anumit context şi acesta este contextul pe care China şi l-a asumat deja, alegând de partea cui este, prin semnarea, de exemplu, a unui parteneriat nelimitat cu Rusia chiar înainte de invazie. Aşa că ne vom uita la principii, desigur, dar o vom face în contextul în care China s-a poziţionat deja de o parte".