x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, pregătită să adopte măsuri economice împotriva Japoniei

China, pregătită să adopte măsuri economice împotriva Japoniei

de Dan Tomozei    |    17 Sep 2012   •   15:39
Corespondenta din China
China este pregatita sa adopte masuri economice impotriva Japoniei insa decizia apartine guvernului de la Tokyo, se arata intr-un comentariu aparut, luni, in cotidianul "Ren Min Ri Bao', oficiosul Partidului Comunist Chinez. In articol se se arata ca provocarile lansate la adresa Chinei, vizand Insulele Diaoyu, vor genera autodistrugerea Japoniei ca efect al posibilelor sanctiuni economice, in conditiile in care relatiile comerciale dintre cele doua tari se ridica la 340 mld USD anual.

"Isi permite Japonia sa mai piarda alti 10 ani sau chiar sa dea inapoi 20 de ani?", se intreaba publicatia, subliniind faptul ca, azi, China este cel mai mare partener comercial al Japoniei.
Avand in vedere intrepatrunderea economica a celor doua tari, sanctiunile economice ar fi "o sabie cu doua taisuri" pentru China, care, in principiu, se opune sanctiunilor ca metoda de rezolvare a disputele internationale si este precauta in folosirea acestei solutii. Insa, daca probleme privind suveranitatea teritoriala vor continua, China va aplica sanctiuni cat timp guvernul japonez continua sfidarile.

Articolul avertizeaza ca, odata cu "farsa' cumpararii Insulelor Diaoyu, Japonia nu este imuna la posibilele masuri economice ale Chinei, cu atat mai mult cu cat dupa agravarea crizei economice din 2008 si cutremurul din 2011, tara insulara a beneficiat de o crestere brusca in comert si investitii pe relatia cu China.

In ciuda faptului ca inca nu a adoptat masuri economice impotriva Japoniei, deja sectorul turistic si vanzarile de produse japoneza sunt afectate in China. Simultan intreprinderile japoneze din China au de suferit, cu efecte finale asupra economiei japoneze.

Publicatia P.C. Chinez sustine ca sanctiunile economice sunt "o arma" aflata in mainile guvernului chinez, dar ca este decizia guvernului japonez daca si cand se va apasa pe tragaci. Odata ce sanctiunile vor fi declansate, acestea se vor rasfrange in toate sectoarele economice cheie al Japoniei, inclusiv in productie, finante si exporturile catre China, iar importurile de materiale strategice si societatile de investitii putand fi la randul lor tinte. Un razboi economic va afecta ambele tari, dar China are vointa si toleranta de a-si permite consecintele, care sunt dezastruoase pentru Japonia.

Pentru a-si afirma suveranitatea asupra insulelor Diaoyu, China a trimis in zona nave de patrulare si a lansat, la nivel international, coordonatele geografice si liniile de demarcatie ale apelor teritoriale care includ insulelor aflata in litigiu.

Guvernul chinez sustine ca Insulelor Diaoyu au apartinut Chinei inca din antichitate. China sustine ca detine documente privind insulele inca din timpul domniei imparatului Yong Le (1403 - 1424).

×