x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China pune presiune pe OMS pentru a învinovăți SUA de crearea pandemiei

China pune presiune pe OMS pentru a învinovăți SUA de crearea pandemiei

de Şerban Mihăilă    |    21 Iul 2021   •   07:30
China pune presiune pe OMS pentru a învinovăți SUA de crearea pandemiei

După ce directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că nu exclude ca virusul care provoacă COVID-19 să aibă origini artificiale, solicitând o nouă rundă de inspecții la laboratoarele din China, imensa mașinărie de propagandă de la Beijing s-a pus în mișcare. O petiție semnată de jumătate de milion de „cetățeni” chinezi, între care pot fi detectați boți și numeroase conturi false, cere OMS să demareze o anchetă la Institutul de Cercetare pentru Boli Infecțioase al armatei SUA din Fort Detrick. Partidul Comunist din China (PCC) sugerează că acesta ar fi locul de unde ar fi pornit pandemia atribuită chinezilor. 

 

 

În ultimele luni, conducerea de la Beijing a promovat intens, fără argumente, o teorie a conspirației despre originile noului coronavirus. În pofida tuturor dovezilor ce sugerează că pandemia ar fi plecat din China, PCC afirmă că adevărata proveniență a virusului care a devastat planeta este laboratorul din Fort Detrick. Publicația „Global Times”, portavocea regimului comunist, a anunțat că peste jumătate de milion de cetățeni au semnat petiția adresată OMS pentru verificarea bazei militare Fort Detrick, din Maryland, într-un moment în care „anumiți politicieni și o serie de instituții mass-media din Occident au declanșat o nouă campanie de denigrare, în vederea învinovățirii Chinei pentru originile coronavirusului”. „Un nou val de politizare a anchetei privind originile coronavirusului a fost stârnit după ce directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a propus statelor membre, într-o ședință desfășurată în spatele ușilor închise, o a doua etapă a unei investigații asupra originilor bolii, care ar trebui să includă continuarea cercetărilor în China, precum și evaluarea laboratoarelor de aici”, mai spune oficiosul comunist. 

 

Teoria conspirației

 

Teoria conspirației, construită de regimul de la Beijing în jurul laboratorului din Fort Detrick și promovată de mai multă vreme de liderii chinezi, și-a propus, foarte probabil, să distragă atenția de la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), unde China a refuzat până acum cercetătorilor internaționali din OMS o anchetă amănunțită. De asemenea, „campania de denigrare” menționată de publicația chineză pare să reprezinte nemulțumirea crescândă a PCC față de faptul că tot mai multe state consideră că WIV ar putea fi locul de plecare al pandemiei care a zguduit economia lumii. Între timp, PCC nu pare să fi avut nicio problemă în promovarea agendei sale politice și strângerea semnăturilor necesare pentru petiție, multe dintre acestea fiind considerate, la o examinare atentă, drept boți sau conturi false, remarcă site-ul american „Breitbart”. La rândul său, „Global Times” s-a străduit să creeze o atmosferă de conspirație întunecată în jurul Fort Detrick, sub pretextul că acesta ar trebui examinat pentru „a preveni următoarea epidemie”. „Scrisoarea deschisă remarcă în special faptul că laboratorul din Fort Detrick stochează cele mai mortale și periculoase virusuri ai planetei, inclusiv Ebola, variola, SARS, MERS și noul coronavirus. Scurgerea oricăruia dintre acești viruși ar fi un pericol grav la adresa întregii omeniri”, susține „Global Times”. „Acest laborator are un trecut notoriu în privința securității sale. Au existat scandaluri despre bacteria de antrax furată din acest laborator, ceea ce a provocat otrăvirea și chiar moartea multora. A existat un incident legat de scurgerea din acest laborator în toamna anului 2019, chiar înaintea izbucnirii epidemiei de COVID-19, dar informațiile detaliate nu au fost dezvăluite de către SUA, sub pretextul securității naționale”, arată textul petiției, citat de „Breitbart”. Laboratorul american și-a suspendat temporar activitatea în 2019, după verificările efectuate de Centrul pentru controlul și profilaxia bolilor din SUA. Motivul oficial invocat a fost legat de „problemele legate de infrastructura de dezinfectare a apelor uzate”. Explicația, susțin autorii scrisorii, nu este însă credibilă. Potrivit semnatarilor petiției, China a permis virusologilor occidentali și reprezentanților presei din SUA să viziteze WIV, însă autoritățile americane nu și-au deschis laboratorul din Fort Detrick și „nu au împărtășit datele de bază cu alte state, inclusiv China, care sunt independente de orice influență geopolitică a Americii”.

 

OMS, în ceață

 

Aruncați în mijlocul unui scandal planetar intens politizat, experții OMS s-au întors în februarie, după patru săptămâni petrecute în Wuhan, cu mâna aproape goală. Întrebările existente înaintea misiunii lor au rămas, în mare parte, fără răspuns, iar originile COVID-19 continuă să fie necunoscute. Oamenii de știință au susținut că este foarte probabil ca virusul să fi sărit la om de la animale, dar nu au găsit încă dovezi în acest sens și nici nu au descoperit dacă pandemia a pornit din deja celebra piață a orașului sau a venit în Wuhan din alte părți ale teritoriului chinez. Amânată multă vreme de regimul de la Beijing, acuzat că a vrut să-și șteargă urmele, misiunea OMS a fost considerată un eveniment manevrat politic de către PCC, în cursul căruia anchetatorii internaționali au petrecut cu oficialitățile comuniste un timp egal cu cel alocat interacțiunilor cu savanții chinezi, iar autoritățile guvernamentale le-au ascuns reprezentanților agenției ONU numeroase informații vitale. Treptat, OMS a început să se distanțeze de raportul său inițial, manifestându-și dorința pentru o a doua vizită în China, în care, de data aceasta, să aibă acces la date esențiale din partea autorităților. Contrar concluziilor trase de PCC și „Global Times” după prima misiune, experții OMS nu au absolvit niciun moment institutul din Wuhan de posibilitatea ca acesta să fi fost epicentrul pandemiei de COVID-19. În aceste condiții, scandalul legat de originile pandemiei este pe punctul să reizbucnească. 

 

Studiu: Chinezii au creat COVID-19

 

COVID-19 „nu are un strămoș natural credibil” și a fost creat de savanții chinezi, care au încercat apoi să-și ascundă urmele, modificând retroactiv genomul viral, astfel încât să rezulte versiuni capabile să susțină ipoteza evoluției sale naturale de la lilieci, arată concluziile unui studiu exploziv, scris de oameni de știință prestigioși. Studiul de 22 de pagini, ajuns în mâinile jurnaliștilor de la „Daily Mail”, urma să fie publicat în revista de specialitate „Quarterly Review of Biophysics Discovery”, sub semnătura profesorului britanic Angus Dalgleish și a cercetătorului norvegian dr. Birger Sørensen. Cei doi susțin că au descoperit dovezile procedurilor de inginerie genetică de mai bine de un an, dar au fost ignorați atât de ceilalți virusologi, cât și de principalele publicații medicale. Până de curând, majoritatea experților negau categoric ipoteza originii de laborator a pandemiei, susținând că ar fi vorba despre un accident produs în urma infectării naturale cu virusul animal a vânzătorilor din piața de animale vii din orașul chinez Wuhan.


 

Anumiți politicieni și o serie de instituții mass-media din Occident au declanșat o nouă campanie de denigrare, în vederea învinovățirii Chinei pentru originile coronavirusului.

„Global Times”

 

×