x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China respinge propunerea americană de a participa la negocierea unui tratat INF trilateral

China respinge propunerea americană de a participa la negocierea unui tratat INF trilateral

29 Aug 2019   •   16:54
China respinge propunerea americană de a participa la negocierea unui tratat INF trilateral

China a respins joi propunerea Washingtonului de negociere a unui tratat trilateral pentru eliminarea rachetelor nucleare cu rază scurtă şi medie de acţiune, după retragerea SUA şi a Rusiei din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), relatează agenţia EFE.

Propunerea Washingtonului privind încheierea unui astfel de tratat trilateral între SUA, Rusia şi China pentru ''o nouă eră a controlului armamentelor'' fost catalogată de Beijing ca fiind nici ''justă şi nici rezonabilă''. ''SUA sunt ţara cu cel mai mare arsenal nuclear, aşadar ea trebuie să-şi accepte responsabilitatea în controlul armamentelor şi să creeze condiţii pentru ca şi alte ţări să participe la dezarmarea nucleară în loc să se retragă atât de uşor din tratate'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Acesta a amintit că, la puţin timp după ce SUA s-au retras din tratatul INF, armata americană a efectuat un test cu o rachetă cu rază de acţiune de peste 500 de kilometri, care fusese interzisă prin acel tratat. ''Aceasta dovedeşte că acţiunile lor nu se potrivesc cu vorbele lor. Toate acestea nu vor face decât să sporească riscurile în regiune şi să-i submineze stabilitatea'', a adăugat oficialul chinez, care a mai cerut Washingtonului ''să renunţe la mentalitatea de război rece şi la jocurile cu sumă nulă''.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China sua tratat inf