x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul suspecteaza China ca vrea sa atate ţinte americane

Pentagonul suspecteaza China ca vrea sa atate ţinte americane

17 Aug 2018   •   07:07
Pentagonul suspecteaza China ca vrea sa atate ţinte americane

China a dezvoltat capacităţile forţei sale aeriene şi, probabil, se antrenează pentru a ataca ţinte americane în Pacific, inclusiv teritoriul Guam, sustine un raport al Pentagonului privind potentialul militar al Chinei.

 

În ultimii trei ani, armata chineză ''a extins rapid zonele de acţiune ale bombardierelor sale (...) antrenându-se, probabil, pentru a lovi ţinte americane sau aliate'', arata raportul anual al Ministerului american al Apărării, destinat Congresului. Pentru prima data, bombardiere chineze H-6K s-au apropiat, anul trecut, de insula nipona Okinawa (sud-vestul arhipelagului), unde stationeaza mult de jumătate din cei 47.000 de soldaţi americani desfasurati  în Japonia, adaugă documentul. 

Beijingul ''ar putea continua să-şi extindă câmpul de acţiune dincolo de primul lanţ de insule şi să-şi demonstreze capacitatea de a lovi forţe americane şi aliate în Oceanul Pacific, inclusiv în Guam'', teritoriu american situat la mii de kilometri de coastele Chinei şi unde se afla aproximativ 7.000 de soldaţi americani. 

Primul lanţ de insule din jurul Chinei, pe care Beijingul îl consideră zona sa de operare, include Japonia şi arhipelagurile nipone din Nord şi Sud, Coreea de Sud, Taiwan şi Filipine. Raportul constată că Beijingul nu a revendicat un teritoriu nou în Marea Chinei de Sud în 2017, dar a continuat să-şi dezvolte infrastructurile militare pe insulele disputate pe care le ocupă, inclusiv arhipelagul Paracel şi mai multe insuliţe şi recife din arhipelagul Spratley. 

În plus, raportul sustine că Beijing a elaborat ''mai multe scenarii'' de operaţiuni militare împotriva Taiwanului, de la blocadă aeriană şi maritimă până la o debarcare. "Daca SUA ar interveni, China ar putea întârzia o actiune eficientă, mizand pe un război limitat, scurt şi intens", spune Pentagonul, amintind de politica ''o singură Chină'' promovată de Beijing. 

China continentală şi Taiwanul sunt conduse de regimuri rivale de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949. Insula se administrează în mod autonom, dar legăturile economice rămân puternice între cele două maluri. Beijingul consideră Taiwanul o parte integrantă a Chinei şi nu a exclus reluarea din forţă în cazul unei declaraţii oficiale de independenţă.

AGERPRES

×