x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China se opune unei riposte militare 'impulsive' în Siria

China se opune unei riposte militare 'impulsive' în Siria

10 Apr 2018   •   15:58
China se opune unei riposte militare 'impulsive' în Siria

China s-a declarat marţi împotriva oricărei riposte militare 'impulsive' în Siria, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a promis un răspuns 'în forţă' contra guvernului sirian după un presupus atac chimic, informează AFP. 

Acest presupus incident care a avut loc la Douma, ultimul bastion al insurgenţilor lângă capitala Damasc, s-a soldat sâmbătă cu peste 40 de morţi, potrivit Căştilor Albe (grup de salvatori-voluntari în zona insurgentă) şi ONG-ul Syrian American Medical Society (SAMS), cu sediul în SUA. 

Cu toate acestea, respectivele afirmaţii nu au putut fi verificate de AFP dintr-o sursă independentă. 

'A fost atroce', 'oribil', a declarat luni Donald Trump cu privire la presupusul atac. 'Vom lua decizii majore în următoarele 24/48 de ore', a mai spus el. 

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, nu a exclus posibile lovituri aeriene împotriva guvernului sirian. 

Rusia, angajată militar alături de armata regulată siriană, a dezminţit că un atac a avut loc sâmbătă. Ea susţine că experţii ruşi nu au găsit 'nicio urmă' de substanţă chimică. 

Ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Mihail Bogdanov, a acuzat Washingtonul că difuzează 'informaţii false pentru a găsi un pretext' pentru o acţiune militară. 

După ce au avut o a doua discuţie telefonică în decurs de două zile, Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron au cerut 'o reacţie fermă' din partea comunităţii internaţionale, a anunţat preşedinţia franceză în noaptea de luni spre marţi. 

China 'se opune recurgerii impulsive la forţă şi ameninţărilor de folosire a forţei în relaţiile internaţionale', a reacţionat marţi Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. 'O anchetă completă, imparţială şi obiectivă' trebuie întâi să fie întreprinsă şi nicio parte nu poate 'emite aprecieri în mod anticipat cu privire la rezultate, pentru a trage concluzii arbitrare', a subliniat Geng Shuang în timpul unei conferinţe de presă. 'Acţiunile militare nu vor duce nicăieri', a mai atenţionat el.AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria atac chimic siria