x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China pune capăt carantinei

China pune capăt carantinei

de Redacția Jurnalul    |    27 Dec 2022   •   09:00
China pune capăt carantinei
Sursa foto: Hepta

China va renunța la carantina pentru călători începând cu 8 ianuarie, au anunțat oficialii, marcând cea mai mare schimbare față de politica de zero-Covid a țării, scrie BBC

După trei ani de granițe închise, acest lucru va redeschide efectiv țara pentru cei care au vize de muncă și de studiu sau care doresc să își viziteze familia.

Dar acest lucru vine în condițiile în care China se luptă cu răspândirea virusului în urma ridicării restricțiilor. Rapoartele spun că spitalele sunt copleșite, iar persoanele în vârstă mor.

Adevăratul bilanț - numărul zilnic de cazuri și decese - este în prezent necunoscut, deoarece oficialii au încetat să mai publice datele Covid.

Beijingul raportase vineri aproximativ 4.000 de noi infecții cu Covid și niciun deces timp de patru zile consecutive săptămâna trecută. Duminică, a declarat că va înceta să mai publice cu totul numărul zilnic de cazuri. Dar firma britanică de date medicale Airfinity a estimat că China se confruntă cu peste un milion de infecții și 5.000 de decese pe zi, potrivit Reuters.

China este ultima mare economie avansată din lume care a trecut la "traiul cu Covid", după trei ani de blocaje, granițe închise și carantină obligatorie.

Așa-numita abordare "zero-Covid" a afectat economia. Resentimentele față de această politică au explodat în noiembrie în proteste publice rare împotriva președintelui Xi Jinping, ceea ce a dus la renunțarea de către autorități la regulile Covid doar câteva săptămâni mai târziu.

Frontierele închise rămân ultima restricție majoră. Din martie 2020, oricine intra în China trebuia să fie supus unei carantine obligatorii într-o instituție de stat - timp de până la trei săptămâni la un moment dat. Aceasta a fost redusă recent la cinci zile.

Comisia Națională de Sănătate a anunțat retrogradarea Covid, în mod oficial, drept boală infecțioasă de clasă B la 8 ianuarie.

Acest lucru înseamnă că va fi eliminată carantina - deși călătorii care sosesc în China vor trebui în continuare să facă un test PCR - și va fi eliminat și plafonul privind numărul de zboruri permise în China în fiecare zi.

Autoritățile au declarat că vor "optimiza", de asemenea, regimul de vize pentru străinii care doresc să vină în China pentru muncă și studii, precum și pentru vizite și reuniuni de familie.

Nu este clar dacă acest lucru include vizele turistice, dar oficialii au declarat că va fi derulat un program pilot pentru navele de croazieră internaționale.

Noile reguli au fost salutate de mulți chinezi care vor putea călători din nou în străinătate. Site-urile locale de rezervări de zboruri au raportat o creștere a traficului la câteva ore după anunț.

Cu toate acestea, mulți și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la redeschiderea frontierelor chiar dacă în China cazurile de Covid ating un nivel maxim.

Locuitorii din orașe precum Beijing și Shanghai spun că au rămas fără medicamente pentru gripă și răceală și caută ajutor medical pentru rudele bolnave. Sute de decese ar putea să nu fie raportate, pe fondul rapoartelor locale potrivit cărora crematoriile sunt copleșite.

Luni, președintele Xi a emis primele sale remarci cu privire la aceste schimbări, făcând apel la oficiali să facă tot ce este "fezabil" pentru a salva vieți. Presa de stat l-a citat spunând că țara se confruntă cu o nouă situație în ceea ce privește controlul pandemiei și că are nevoie de un răspuns mai bine direcționat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: China carantină