x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China și Rusia atacă SUA în echipă, în Asia

China și Rusia atacă SUA în echipă, în Asia

de Şerban Mihăilă    |    25 Iul 2019   •   08:43
China și Rusia atacă SUA în echipă, în Asia

Primul zbor comun de patrulare ruso-chinez din istorie, deasupra unui teritoriu disputat din largul coastelor Coreei de Sud și Japoniei, constituie o provocare fără precedent la adresa influenței SUA în regiunea Asia-Pacific.

Schimburile comerciale dintre Moscova și Beijing au crescut anul trecut cu 25%, atingând o valoare-record de 108 miliarde de dolari, iar președintele chinez, Xi Jinping, l-a numit pe omologul său rus, Vladimir Putin, cu o lună în urmă, “cel mai bun prieten”. Cooperarea bilaterală avansează însă rapid, dincolo de legăturile economice. Până la primul lor zbor de patrulare, derulat marți, China și Rusia au mai organizat o serie de exerciții militare comune. Manevra de la începutul acestei săptămâni are însă o semnificație aparte, deoarece a provocat direct Coreea de Sud și Japonia, cei doi aliați-cheie ai SUA din regiune, care, la rândul lor, sunt angrenați într-o dispută teritorială chiar în privința insulelor deasupra cărora au zburat bombardierele trimise de Rusia și China. Coordonarea militară perfectă ruso-chineză în zona și în spațiul aerian al aliaților SUA constituie, de fapt, o amenințare directă la adresa supremației americane în regiune. Moscova și Beijingul par să încerce să preia controlul asupra unei zone dominate încă de SUA, provocându-i pe aliații americanilor, în ale căror spații aeriene au pătruns fără să ezite, printr-o manevră organizată de strategii militari ruși și chinezi. Mai mult, Rusia și China par să încerce să contrabalanseze și influența Casei Albe în privința dosarului nuclear nord-coreean, extinzându-și activitățile militare în regiune.

 

Deși chinezii și rușii nu pot avea încă încredere unii în alții, ei par să fi identificat un obiectiv comun: oprirea influenței SUA în zona Asia-Pacific.

×