Cetatenii straini care vor dori sa viziteze China vor trebui sa se supuna unui sistem de verificare – monitorizare biometrica, initiativa aflandu-se in stadiul de propunere legislativa. Proiectul de lege care acopera procedurile de intrare si de iesire din China va permite Ministerului Securitatii Publice si Ministerului Afacerilor Externe sa puna in aplicare un sistem de colectare a datelor de identificare cum sunt amprentele digitale ale vizitatorilor straini. Proiectul prevede, de asemenea, ca strainii sa fie amprentati de serviciile de securitate publica atunci cand acestia solicita un certificat de rezidenta.
Regulamentele aflate in vigoare stipuleaza ca strainii care stau mai mult de un an trebuie sa solicite un certificat rezidential, in timp ce proiectul propus obliga strainii sa se supuna noilor reguli in termen de o luna de la intrarea in China, 'in cazul in care tipul de viza necesita acest lucru'.
Potrivit proiectului de lege, in cazul in care un strain este supus suspiciunii de intrare, sedere si incadrare ilegala in munca sau este suspectat ca pune in pericol securitatea nationala sau ordinea sociala, poate fi retinut pentru o durata de pana la 60 de zile pentru ancheta. Strainii care stau mai mult de un an in China sunt, de obicei, angajati si studentii straini. Deja, unele tari ale UE au impus asemenea reglementari privind amprentarea strainilor.
Yang Huanning, viceministru responsabil cu securitatea publica, a declarat ca amprentele digitale si alte informatii biometrice fac parte din 'masurile eficiente' privind identificarea si pot accelera procedurile vamale de intrare si iesire din tara.
Potrivit cotidianului China Daily, dezvoltarea rapida a adus atat oportunitati economice, cat si 'noile situatii si probleme', fapt care impune un nivel special de gestionare sociala. China a inregistrat 260 de milioane de sosiri si plecari din ianuarie pana in septembrie 2011. Aceasta inseamna o crestere masiva de la 12,1 milioane in anul 1980. Numarul de sosiri si plecari a fost in crestere cu 10%, incepand cu anii 1990, potrivit datelor furnizate de ministerele Securitatii Publice si Afacerilor Externe.
• Corespondenta de la Beijing