x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China vrea să dezvolte până în 2030 un lansator spaţial foarte puternic

China vrea să dezvolte până în 2030 un lansator spaţial foarte puternic

02 Iul 2018   •   16:06
China vrea să dezvolte până în 2030 un lansator spaţial foarte puternic

China dezvoltă în această perioadă un lansator spaţial deosebit de puternic, ce ar putea să transporte până în 2030 sarcini utile superioare celor transportate de concurenţă, în special de NASA, a anunţat un inginer care lucrează pentru programul spaţial chinez, citat luni de o agenţie de presă din această ţară, informează AFP. 

Acel lansator spaţial "super-greu", ce va face parte din gama Long March-9, va avea o înălţime de 93 de metri şi va fi echipat cu patru propulsoare, a dezvăluit Long Lehao, un manager de rang înalt din cadrul Academiei chineze pentru tehnologia lansatoarelor spaţiale, citat de agenţia de presă China Nouă. 

Racheta chineză va putea să plaseze pe orbita terestră joasă (unde se află numeroşi sateliţi de telecomunicaţii şi de teledetecţie) o sarcină utilă de 140 de tone. 

Această performanţă va depăşi cu mult sarcina utilă a actualului lansator european Ariane 5 (20 de tone) şi pe cea a lansatorului Falcon Heavy (64 de tone) dezvoltat de SpaceX - compania antreprenorului Elon Musk -, care a lansat în spaţiu, în februarie, o maşină electrică Tesla de culoare roşie. 

Viitoarea rachetă chineză va depăşi, de asemenea, performanţa viitorului lansator dezvoltat de agenţia spaţială americană (NASA) - Space Launch System (SLS). Aceasta va avea o capacitate de lansare de 130 de tone şi urmează să efectueze zborul său inaugural în 2020. 

Totodată, China este pe cale să dezvolte o rachetă din gama Long March-8 parţial reutilizabilă, ce ar trebui să devină operaţională în jurul anului 2021. Primul etaj şi propulsoarele sale vor putea fi recuperate după lansare graţie unei aterizări verticale la punct fix, controlată, cu ajutorul unor motoare cu propulsie inversă, a explicat Long Lehao. 

Reciclarea rachetelor chinezeşti reaminteşte de strategia adoptată de compania SpaceX a antreprenorului Elon Musk. 

China investeşte miliarde de euro în programul ei spaţial, coordonat de armată. Această ţară speră să plaseze pe orbită o staţie spaţială cu echipaje de astronauţi la bord până în 2022 şi să trimită apoi oameni pe Lună. 

China a conceput deja 10 lansatoare spaţial şi a expediat peste 400 de vehicule spaţiale pe orbită, inclusiv peste 60 de sateliţi comerciali în virtutea unor acorduri încheiate cu 20 de ţări, reaminteşte agenţia de presă China Nouă.AGERPRES

×
Subiecte în articol: lansator spaţial