x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chisinau - Blocaj la trenurile spre Moscova

Chisinau - Blocaj la trenurile spre Moscova

de Vitalie Calugareanu    |    03 Noi 2006   •   00:00
Corespondenta din Chisinau
Circulatia trenurilor moldovenesti a fost blocata in urma unei decizii a Moscovei. Motivul invocat de autoritatile ruse este ca garniturile feroviare se abat cu aproximativ doua ore de la orarul convenit.

Administratia Cailor Ferate Moldovenesti a calificat decizia ca fiind motivata politic - o noua masura de santaj economic impotriva Chisinaului. Rusia insista ca trenul Chisinau-Moscova sa tranziteze teritoriul transnistrean, incercand sa determine in acest fel autoritatile moldovene sa plateasca taxe vamale structurilor separatiste. Premierul moldovean si ministrul Transporturilor au declarat ca nu vor accepta niciodata ca trenurile de pasageri sa circule spre CSI in tranzit prin Transnistria, deoarece Chisinaul nu poate garanta securitatea circulatiei prin regiunea controlata de regimul separatist. Autoritatile ruse au anuntat insa ca sunt dispuse sa garanteze ele securitatea circulatiei trenurilor moldovenesti care circula spre Federatia Rusa, oferta respinsa insa de Guvernul de la Chisinau.

"Transportul feroviar nu este doar obiectul, ci si subiectul realizarii aspiratiilor geopolitice ale Guvernului de la Moscova si nu e nici un secret in aceasta", a recunoscut insusi presedintele companiei "Caile Ferate ale Rusiei", Vladimir Iakunin.

CONTEXT
Decizia Moscovei de a interzice intrarea trenurilor moldovenesti in Rusia a coincis in timp cu declaratia medicului sanitar-sef al Federatiei Ruse, Ghenadii Oniscenko, potrivit caruia Republica Moldova si Georgia sunt vinovate pentru otravirile din ultima vreme a rusilor cu surogate de alcool. "Este o replica bine planificata de cineva din afara Rusiei, afectat de noul program guvernamental rus de combatere a alcoolului contrafacut - o diversiune soldata cu spitalizarea a mii de oameni, dintre care multi au murit", a mentionat Oniscenko. Acuzand Georgia si Republica Moldova de otravirea rusilor din Rusia, el nu a oferit detalii despre modul in care cele doua tari ar fi putut realiza aceasta presupusa diversiune.

×
Subiecte în articol: externe