x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA ar fi avut închisori în România

CIA ar fi avut închisori în România

01 Iul 2016   •   09:30
CIA ar fi avut închisori în România
Sursa foto: JIM LO SCALZO/EPA

CIA a plătit României "milioane de dolari" pentru a găzdui pe teritoriul său închisori secrete, a spus, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, avocata cetățeanului saudit Abd al Rahim al-Nashiri, care a depus o plângere la CEDO contra României, cu privire la plasarea lui într-un centru de detenție secret al CIA, scrie, ieri, Associated Press, preluată de Al Arabiya.

Amrit Singh a declarat în instanță, în ziua deschiderii cazului, că pe teritoriul României au existat închisori ale CIA în perioada 2003-2005, cu "încuviințarea și complicitatea" guvernului de la București, acuzație respinsă însă de autoritățile române. Agentul guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar, a răspuns că este nevoie de mai mult decât de "indicii și speculații pentru a stabili responsabilitățile statului". Ea a afirmat că o anchetă este în curs de desfășurare, scrie sursa citată. CEDO a anunțat că se va pronunța în câteva luni dacă România a permis cu bună știință închisori secrete ale CIA pe teritoriul său și dacă nu a reușit să împiedice acte de tortură împotriva clientului lui Singh.

Subiect delicat la București

Presupusa prezență a închisorilor secrete ale CIA rămâne un subiect sensibil în România, un puternic aliat al Statelor Unite, care la momentul respectiv a încercat să obțină sprijinul Washingtonului pentru a adera la NATO, ceea ce s-a întâmplat în 2004, comentează sursa citată. Avocata a declarat prin telefon pentru Associated Press că argumentele României sunt "confuze și de negare". Ea a spus că al-Nashiri a fost încătușat, privat de somn, supus la zgomote și lumini puternice, lovit și hrănit forțat la o închisoare CIA din București, în 2004. Clientul său se află în prezent în custodia SUA, la centrul de detenție de la Guantanamo.

 

×