x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA/Drone secrete brăzdează cerul Pakistanului

CIA/Drone secrete brăzdează cerul Pakistanului

de Anca Aldea    |    19 Feb 2009   •   00:00

Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) foloseşte în secret o bază aeriană din sudul Pakistanului pentru a lansa drone Predator de observare şi atac asupra celulor Al-Qaida şi a militanţilor talibani la graniţa cu Afganistanul, informează, pe pagina sa de internet, cotidianul britanic The Times.



Reporterii ziarului au aflat că CIA operează misiuni pe teritoriul pakistanez. Dronele Predator sunt folosite pentru a lovi dispozitive teroriste de pe teritoriul Pakistanului, în zona graniţei cu Afganistanul. Cu toate acestea, atât autorităţile de la Islamabad, cât şi cele de la Washington au negat în mod repetat intervenţiile CIA pe teritoriul pakistanez. Fără să ofere prea multe detalii "de culise", Islamabadul a insistat, în mod repetat, pe lângă Administraţia americană să pună capăt raidurilor cu avioane fără pilot în nordul ţării, unde sute de civili îşi pierd viaţa în aceste atacuri şi unde sentimentul antiamerican este din ce în ce mai strident, scrie The Times.

Reporterii britanici susţin că au descoperit, la baza aeriană Shamsi - folosită în timpul războiului din 2001 împotriva regimului taliban de la Kabul, operaţiuni secrete care se desfăşoară de de mai bine de un an. Deşi autorităţile pakistaneze susţin că baza a fost închisă în 2006 şi că americanii au părăsit ţara, jurnaliştii britanici au descoperit un transport de combustibil de avion - peste 3,3 milioane de litri, în valoare de 3,2 milioane de dolari. Carburantul a fost procurat anul trecut de la mai multe rafinării din zona oraşului pakistanez Karachi, informează ziarul. Coincidenţă sau anu, anul trecut statele Unite au desfăşurat o serie de atacuri la graniţa de nord a Pakistanului împotriva unor lideri talibani şi membri importanţi din Al-Qaida.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA din Pakistan a declarat pentru The Times că baza de la Shamsi "nu este destinaţia finală". Oficialul nu şi-a explicat afirmaţia, dar nici nu a negat şi nici nu a elaborat ideea conform căreia Statele Unite au transformat baza sus-amintită într-una operabilă.

×
Subiecte în articol: externe