x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA işi şterge urmele

CIA işi şterge urmele

de Anca Aldea    |    08 Dec 2007   •   00:00
CIA işi şterge urmele
Sursa foto: PAUL J. RICHARDS/

Congresmenii americani au primit cu ingrijorare informaţia că CIA a distrus inregistrările video cu interogatoriile unor suspecţi de terorism.



Congresmenii americani au primit cu ingrijorare informaţia că CIA a distrus inregistrările video cu interogatoriile unor suspecţi de terorism.

Agenţii CIA au inregistrat, in 2002, casete video cu interogatoriile inumane la care erau supuşi doi suspecţi Al-Qaida. Potrivit cotidianului Washington Post, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii, Michael V. Hayden, a declarat joi că aceste casete au existat, insă ele au fost distruse in 2005. El a invocat necesitatea protejării identităţii unor agenţi, dar a amintit şi de faptul că inregistrările nu mai erau utile pentru nimeni. "Dacă ar fi ajuns vreodată pe măini străine, ele ar fi permis identificarea colegilor noştri sub acoperire, care au participat la acest program, expunăndu-i pe ei şi pe familiile lor la acte de răzbunare din partea Al-Qaida", spune Hayden.

Presa americană completează insă lista scuzelor CIA, precizănd că distrugerea inregistrărilor a fost făcută pentru ca Agenţia să nu fie acuzată pentru tehnicile violente, inumane de interogare a suspecţilor. De altfel, ziarul New York Times plasează actualul scandal in mai vechiul şi totodată controversatul context al centrelor de detenţie secrete pe care CIA le-a plimbat prin toată Europa.


BUGETUL, IN CONGRES. Intre timp, Congresul SUA a hotărăt joi că versiunea finală a bugetului destinat serviciilor de informaţii pentru 2008 stipulează că reglementările Armatei SUA privind interogarea prizonierilor trebuie să se aplice in mod egal civililor. Textul va intra in vigoare doar dacă preşedintele Bush nu-şi va exercita dreptul de veto. AFP notează, in context, că după atacurile de la 11 septembrie 2001 SUA au lansat un program de detenţie şi interogare care permite serviciilor de informaţii să recurgă la tehnici dure.


×
Subiecte în articol: externe