x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanțul ciclonului Freddy depășește 200 de morți

Bilanțul ciclonului Freddy depășește 200 de morți

de Redacția Jurnalul    |    15 Mar 2023   •   09:30
Bilanțul ciclonului Freddy depășește 200 de morți
Sursa foto: Hepta

Bilanțul victimelor ciclonului Freddy în Malawi și Mozambic a trecut marți de 200 de morți, după ce furtuna record a provocat inundații și alunecări de teren.

Echipele de salvare au avertizat că este posibil să fie mai multe victime.

Furtuna violentă a lovit sud-estul Africii la sfârșitul săptămânii trecute, fiind a doua furtună de la sfârșitul lunii februarie, după ce s-a format în largul Australiei și a traversat Oceanul Indian.

Guvernul din Malawi a declarat că cel puțin 190 de persoane au fost ucise, 584 rănite și 37 dispărute, în timp ce autoritățile din Mozambic, țara vecină, au raportat 20 de morți și 24 de răniți.

"Situația este foarte gravă", a declarat Guilherme Botelho, coordonator al proiectului de urgență al organizației Medici Fără Frontiere (MSF) în Malawi. "Există multe victime, fie că sunt răniți, dispăruți sau morți, iar numărul acestora va crește în zilele următoare".

Mulți oameni au murit în alunecările de teren care le-au luat casele din capitala comercială a țării, Blantyre.

În întreaga țară, aproape 59.000 de persoane au fost afectate și peste 19.000 au fost strămutate, multe dintre ele adăpostindu-se acum în școli și biserici.

Marți, Freddy provoca încă ploi și vânt în sudul Malawi, dar se aștepta o ameliorare a condițiilor începând de miercuri seara, potrivit serviciului meteorologic al țării.

Președintele Lazarus Chakwera, care s-a întors marți în țară după ce a participat la o conferință a Națiunilor Unite în Qatar, a salutat eforturile de ajutorare ale voluntarilor. "Am ajuns într-o națiune devastată", a declarat el.

Ciclonul Freddy a ajuns în Malawi, țară fără ieșire la mare, luni dimineața, după ce a trecut prin Mozambic în weekend.

Furtuna a depășit neoficial reperul Organizației Mondiale de Meteorologie ca fiind cel mai longeviv ciclon tropical înregistrat vreodată, stabilit în 1994 pentru o furtună de 31 de zile numită John.

Malawi se confruntă deja cu cea mai mortală epidemie de holeră din istoria sa, care a ucis peste 1.600 de persoane începând de anul trecut. Temerile legate de o reapariție a holerei, după ce epidemia a început în urma unei alte furtuni tropicale anul trecut, au fost exacerbate de lipsa vaccinurilor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ciclon Freddy 200 morți