x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciclon - New Orleansul, evacuat fortat

Ciclon - New Orleansul, evacuat fortat

de Ana Ilie    |    29 Aug 2005   •   00:00
Ciclon - New Orleansul, evacuat fortat

Ciclonul Katrina se indreapta cu o putere uriasa spre orasul american New Orleans. Autoritatile au declarat ieri evacuarea fortata a orasului, de teama unor uriase pierderi de vieti.

Americanii fug cu zecile de mii din calea ciclonului Katrina, care se indreapta cu toata puterea spre orasul New Orleans. Autoritatile au ordonat ieri evacuarea totala a New Orleansului, de teama unor pierderi umane catastrofale. Primarul Ray Nagin a vrut sa se asigure ca toata lumea se pune la adapost din fata furiei naturii. El a spus ca nu vrea sa creeze panica printre locuitorii orasului, insa "cetatenii trebuie sa inteleaga ca este vorba despre o problema foarte serioasa".

MASURI. Autoritatile au pus la dispozitia oamenilor stadionul orasului, care poate oferi refugiu pentru aproximativ 60.000 de persoane care nu pot, dintr-un motiv sau altul, sa paraseasca zona. Doar personalul serviciilor de urgenta va ramane in oras.

Inspaimantati, oamenii au inceput sa paraseasca orasul, inainte ca autoritatile sa ordone evacuarea. Zeci de mii de localnici s-au urcat in masina inca de duminica dimineata, iar ieri-seara lungi siruri de masini mergeau bara la bara spre principalele iesiri din New Orleans. Orasul numara 485.000 de locuitori si alte 1,3 milioane de persoane locuiesc in zona metropolitana.

FORTA. Katrina a atins ieri ultima treapta pe scara Saffir-Simpson, adica intensitatea 5. Uraganele de categoria a 5-a sunt considerate catastrofale, in conditiile in care vantul depaseste viteza de 249 de kilometri pe ora, iar nivelul apei creste cu cel putin 5,60 metri. New Orleansul este in pericol deoarece se afla cu doi metri sub nivelul apei si, in cel mai rau caz, poate sfarsi sub metri intregi de apa, fara electricitate, apa potabila si canalizare pentru o perioada indelungata.

×
Subiecte în articol: externe