x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cina cea de Taină, cu porţii mari

Cina cea de Taină, cu porţii mari

de Sînziana Stancu    |    23 Mar 2010   •   00:00

O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell, care a analizat 52 de picturi pe tema celebrei scene biblice "Cina cea de Taină", a ajuns la concluzia că porţiile de mâncare înfăţişate în aceste opere au crescut progresiv, pe măsură ce creaţiile s-au apropiat de timpurile noastre.

Concluzia specialiştilor a fost că "arta imită viaţa", principalele alimente şi farfuriile puse pe masă în faţa lui Iisus şi a discipolilor lui crescând progresiv cu până la două treimi, scrie BBC online.

Cu ajutorul unei aparaturi electronice de scanare şi măsurare, experţii au constatat că mărimea farfuriilor din scena biblică a crescut cu 66%, cea a porţiilor de mâncare cu 69%, iar cea a pâinilor cu 23%. "În ultimul mileniu, am asistat la creşterea dramatică a producţiei, siguranţei, abundenţei şi accesului uşor la hrană. Presupunând că arta imită viaţa, aceste schimbări s-au reflectat şi în celebrele picturi care au reprodus faimoasa scenă biblică", a afirmat profesorul Brian Wansink care, împreună cu fratele lui, Craig, au condus studiul publicat în Journal of Obesity. Între picturile celebre care înfăţişează "Cina cea de Taină" analizate de specialişti se numără cele ale lui Leonardo da Vinci, El Greco, Rubens sau Lucas Cranach Bătrânul.

×
Subiecte în articol: externe