x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cina de taina pentru Constitutia europeana

Cina de taina pentru Constitutia europeana

25 Mar 2004   •   00:00

Pentru prima data dupa mai multe luni de dispute se intrevede posibilitatea unui acord asupra Constitutiei europene intre toate tarile membre ale Uniunii Europene (UE).

Se pare ca atentatele de la Madrid, din urma cu doua saptamani, au reusit sa „coaguleze" vointa membrilor in jurul a doua scopuri comune: solidaritatea in fata amenintarilor la adresa securitatii si relansarea proiectului unei Constitutii europene.

JOC DE CULISE. Presedintele Consiliului European, premierul irlandez Bertie Ahern, va prezida joi si vineri, la Bruxelles, dezbaterile summit-ului european. Momentul crucial al summit-ului nu va fi reuniunea propriu-zisa, ci dineul oferit de Ahern. Premierul irlandez va propune relansarea negocierilor privind legea fundamentala a Uniunii, pentru ca un acord sa fie posibil inainte de luna iunie, cand Irlanda preda Olandei presedintia UE.

SCHIMBARE DE TON. Destinul Constitutiei europene a luat o noua cotitura dupa venirea la putere in Spania a socialistilor. Liderul lor, Jose Luis Zapatero, nu s-a sfiit sa isi declare sus si tare vointa de a accelera adoptarea proiectului. Polonia, care s-a vazut fara principalul aliat, a renuntat si ea la impotrivire si s-a declarat pregatita sa negocieze. Schimbarea de atitudine a Spaniei si Poloniei, nemultumite de noul sistem de votare propus in textul fundamental, da sperante pentru viitorul noii constitutii.
Ana Ilie


Autoritatile, pe picior de razboi

Autoritatile europene si belgiene sunt mobilizate la maximum pentru a asigura securitatea participantilor la summit, insa refuza, din motive de eficienta, sa dea detalii despre masurile specifice care au fost luate. Premierul Guy Verhofstadt a dezvaluit totusi ca autoritatile belgiene colaboreaza cu presedintia irlandeza a UE pentru ca lucrarile reuniunii sa se desfasoare in liniste. Dupa evenimentele sangeroase de la Madrid, politia belgiana a marit securitatea in jurul imobilelor care gazduiesc institutiile europene.

×
Subiecte în articol: externe