x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cinci membri ai unui velier au fost arestaţi de armata iraniană

Cinci membri ai unui velier au fost arestaţi de armata iraniană

01 Dec 2009   •   00:00

Cinci britanici au fost arestaţi în Iran după ce au fost interceptaţi de marina iraniană, la 25 noiembrie, la bordul unui velier de cursă, care se deplasa între Bahrain şi Dubai, a anunţat luni Ministerul britanic de Externe, relatează AFP. "La 25 noiembrie, un velier de cursă aparţinând companiei Sail Bahrain, împreună cu cinci membri ai echipajului britanic, a fost interceptat de navele marinei iraniene", a explicat Ministerul.



"Velierul se deplasa dinspre Bahrain către Dubai şi s-ar fi putut aventura în apele iraniene", a explicat ministerul într-un comunicat. "Cei cinci membri ai echipajului sunt încă în Iran" şi sunt în stare bună, precizează documentul citat de Mediafax. O sursă din cadrul marinei britanice, a declarat, sub protecţia anonimatului, că este vorba despre "Kingdom of Bahrain".

Membrii echipajului sunt Oliver Smith, Oliver Young, Sam Usher, Luke Porter şi David Bloomer, potrivit unor surse de la Londra. Potrivit ultimelor date postate pe blog de echipajul aflat la bordul navei Volvo 60, la 25 noiembrie, velierul urma să ajungă la 26 noiembrie în Dubai pentru a prinde în aceeaşi zi o cursă către Dubai-Mascate, în sultanatul Oman. O purtătoare de cuvânt a declarat că Ministerul de Externe a avut "un contact indirect limitat cu grupul", fără a putea preciza locul în care sunt reţinuţi britanicii sau dacă sunt în închisoare.

Ministrul de Externe, David Miliband, a declarat că oficialii britanici au luat imediat legătura cu autorităţile iraniene din Londra şi Teheran pentru a obţine o "clarificare şi a încerca rezolvarea rapidă a cazului". "Menţinem contacte strânse cu autorităţile iraniene şi cu familiile" celor cinci britanici, a adăugat Miliband care încearcă să ia legătura telefonic cu omologul său iranian, Manuchehr Mottaki, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Un incident anterior de acelaşi gen, a provocat în martie 2007 o problemă diplomatică gravă între Londra şi Teheran. Un grup de 15 marinari ai Marinei Regale a fost capturat la 23 martie de marina iraniană şi reţinut, fiind eliberat 13 zile mai târziu. Noul incient survine într-un context de tensiuni noi cu Iranul, după ce acesta a anunţat proiectul să de construirea a zece noi uzine de îmbogăţire a uraniului.

Marea Britanie s-a alăturat protestelor comune. Un purtător de cuvânt al premierului Gordon Brown a declarat la rândul său că dacă discuţiile rămân prioritare, Londra ar putea lua în calcul spre sfârşitul anului, adoptarea de noi sancţiuni împotriva Teheranului.

×
Subiecte în articol: externe