x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cinci state victime ale deportărilor staliniste cer Moscovei despăgubiri

Cinci state victime ale deportărilor staliniste cer Moscovei despăgubiri

14 Iun 2016   •   21:55
Cinci state victime ale deportărilor staliniste cer Moscovei despăgubiri

Polonia, Ucraina şi cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au condamnat marţi împreună deportările masive în Siberia cărora au căzut victime cetăţenii lor începând cu anii '40 şi au cerut Rusiei să recunoască aceste crime, să ofere compensaţii celor afectaţi sau familiilor acestora şi să renunţe la retorica de 'glorificare' a trecutului sovietic, relatează agenţia EFE.

Miniştrii de justiţie din cele cinci ţări au amintit într-un comunicat comun 'drama umană' a celor deportaţi din cauza opoziţiei lor faţă de regimul comunist şi au condamnat 'crimele laşe comise de regimurile totalitare'.

'Rusia, ca succesor de drept al Uniunii Sovietice, nu a luat nicio măsură pentru a repara aceste crime şi continuă o retorică ce neagă crimele comise şi glorifică trecutul sovietic, pe liderii săi, simbolurile şi acţiunile lor', se mai menţionează în comunicat.

Cei cinci miniştri au difuzat acest text în ziua în care se marchează 75 de ani de când au început deportările masive către Siberia şi alte regiuni izolate ale URSS, modalitate prin care autorităţile sovietice au îndepărtat disidenţii din ţările lor de origine, uneori împreună cu întreaga lor familie, pentru a elimina astfel orice opoziţie faţă de autorităţile pe care Moscova le-a instalat în aceste ţări după semnarea pactului Molotov-Ribbentrop.

'Cei deportaţi erau transportaţi în condiţii inumane, în vagoane supraîncărcate şi folosite în mod normal la transportul de bovine, astfel că mulţi bebeluşi, copii şi bătrâni mureau înainte de a ajunge la destinaţie', amintesc în text oficialii acestor cinci state ocupate de Armata Roşie în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În cele trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, s-au desfăşurat marţi acţiuni de comemorare a deportărilor masive din timpul ocupaţiei sovietice, deportări care au diminuat semnificativ populaţia acestor ţări, devenite republici sovietice în perioada postbelică şi care şi-au obţinut independenţa abia după destrămarea URSS.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a alăturat campaniei de comemorare şi a participat la o manifestare desfăşurată lângă un monument din Vilnius ridicat în memoria victimelor ocupaţiei sovietice. Şefa statului lituanian a deschis lectura numelor celor 22.000 de lituanieni deportaţi în Siberia, lectură ce se va încheia miercuri în jurul prânzului.

Se estimează că peste 250.000 de estoni, letoni şi lituanieni au căzut victime ale deportărilor începute în dimineaţa zilei de 14 iunie 1941. Din Polonia au fost deportaţi circa 330.000 de polonezi, evrei, ucraineni şi bieloruşi.

'A fost o crimă împotriva umanităţii', a spus ministrul eston al Justiţiei, Urmas Reinsalu, în timpul unei manifestări desfăşurate în Piaţa Independenţei din Tallinn, unde a condamnat din nou ocupaţia sovietică a adus un omagiu victimelor 'terorii comuniste'. În capitala estonă urmează să fie ridicat un monument pe care vor fi inscripţionate numele celor care au fost ucişi în timpul ocupaţiei sovietice. AGERPRES

×
Subiecte în articol: gulag despăgubiri