Franta, Suedia, Danemarca, Cehia, Polonia, Slovacia, Austria, Germania, Ungaria. Romania nu se afla deocamdata pe lista. In doua locatii de pe teritoriul tarii noastre, de unde au fost prelevate si analizate probe, rezultatele au fost imbucuratoare. Potrivit Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", au fost prelevate probe de apa de ploaie si de lapte in doua zone – platforma Magurele si laboratorul subteran de la mina Slanic din Prahova. "A reiesit ca nu exista iod radioactiv in nici una dintre aceste zone", ne-a declarat Dumitru Dragusin, director pentru Securitatea Nucleara in cadrul IFIN. Si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN) a evaluat situatia si a ajuns la concluzia ca "nu au fost inregistrate anomalii" in functionarea instalatiilor nucleare si radiologice.
Specialistii europeni vorbesc despre concentratii mici de iod 131, o substanta care, in cantitati mari, poate cauza afectiuni ale tiroidei. Expertii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) spun ca dozele de substanta nu sunt suficient de mari pentru a fi riscante pentru sanatatea oamenilor. Adevarata problema este ca nimeni nu stie cine sau ce iradiaza Europa. In prezent sunt urmate mai multe piste, iar oamenii de stiinta nu vorbesc la unison despre presupusa provenienta a iodului 131. Unii cercetatori spun ca o posibila sursa este o centrala nucleara, deoarece aceasta substanta se gaseste din plin in barele de combustibil folosite in asemenea instalatii. Desi exclude ipoteza provenientei de la centrala Fukushima Daichii din Japonia, afectata de tsunamiul din martie, AIEA nu poate pune punctul pe "i" atunci cand este intrebata de sursa iodului, scrie presa europeana.
La randul lor, cercetatorii de la Institutul de Radioprotectie si Siguranta Nucleara din Franta au anuntat ieri ca, desi nu reprezinta un risc pentru sanatatea publica, urmele misterioase de iod 131 inregistrate in tara lor ar putea proveni de la deseuri radioactive dintr-o tara straina, inca neidentificata. Potrivit institutului citat de AFP, originea deseurilor aflate la originea acestei poluari cu iod 131, un element cu timp de injumatatire scurt, de doar opt zile, "sunt necunoscute in prezent", dar nu au nici o legatura cu accidentul nuclear de la Fukushima.
In prezent, specialistii din intreaga lume incearca sa refaca traiectoria maselor de aer care transporta iod 131. Potrivit agentiei Associated Press, care citeaza o sursa oficiala si anonima, scurgerile de radiatii nu s-au incheiat, iar AIEA ancheteaza in prezent acest lucru. Tot AP citeaza un alt oficial anonim, din cadrul Agentiei pentru Securitate Nucleara din Cehia, potrivit caruia autoritatile locale sunt "100% sigure" ca sursa de radiatii nu se afla pe teritoriul tarii lor, respectiv in nici unul dintre cele sase reactoare nucleare.
Posibile surse de poluare
Originea radiatiilor inregistrate de doua saptamani deasupra Europei ramane un mister, sursele posibile fiind numeroase – de la laboratoarele medicale la spitale sau submarine nucleare, afirma experti contactati de tabloidul Daily Mail, informeaza Mediafax. Potrivit specialistilor citati de ziarul britanic, iodul 131, care poate sa provoace cancer, poate contamina laptele si legumele. Paddy Regan, profesor de fizica nucleara la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, a declarat ca cel mai probabil este vorba despre o scurgere de la instalatii radiofarmaceutice. El a precizat insa ca iodul este folosit in tratamentul tiroidei si multe spitale din Europa au acest produs in stoc. Massimo Sepielli, directorul unitatii pentru fisiune nucleara din cadrul companiei ENEA, este de parere ca poluarea ar putea proveni "de la transportul de materiale (nucleare), de la un spital, de la un submarin nuclear...".