x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine îi dă like lui Putin

Cine îi dă like lui Putin

12 Apr 2022   •   07:30
Cine îi dă like lui Putin

Vladimir Putin hrănește cu biberonul un pui de căprioară. Vladimir Putin se tăvălește în zăpadă cu doi câini. Vladimir Putin se umple de like-uri și inimioare pozând cu niște puștoaice.

Alte fotografii au devenit virale, cum sunt acelea cu Vladimir Putin călare, pe cal sau pe urs. Invazia Ucrainei de către Rusia a fost condamnată pe scară largă în multe părți ale lumii, dar stăpânul Kremlinului este lăudat în mii de postări pe o rețea de grupuri Facebook. BBC a investigat aceste grupuri uriașe pro-Putin cu ajutorul cercetătorilor de la Institutul pentru Dialog Strategic (ISD).

Experții ISD au identificat 10 grupuri publice pro-Putin, având nume precum Vladimir Putin - Liderul Lumii Libere. Grupurile au peste 650.000 de membri și publică în mai multe limbi, inclusiv engleză, rusă, farsi, arabă și khmer. Nu numai că sunt populare, dar sunt foarte active: în ultima lună, cercetătorii au numărat 16.500 de postări, primind peste 3,6 milioane de interacțiuni.

Scopul general al grupurilor este promovarea lui Putin ca un erou care luptă împotriva Occidentului, cu un sprijin internațional covârșitor. De la începutul invaziei, pe 24 februarie, aceste grupuri au câștigat peste 100.000 de noi membri.

Ping-pong cu mesaje

Multe dintre postări sunt publicate în mod repetat în grupuri de către administratorii „superfan” - scrie BBC. Săpând în detaliile persoanelor care postează majoritatea conținutului, a rezultat că mulți dintre fanii enumerați ca administratori ai grupurilor au conturi duplicate sub același nume. Cercetătorii au găsit cel puțin 100 de astfel de conturi în rețea. Aceste conturi se urmăresc în general unul pe celălalt și uneori postează mesaje duioase sau își trimit emoji-uri.

Cercetătorul principal Moustafa Ayad numește practica un exemplu de „astroturfing” - o operațiune online care implică mai multe conturi care dă în mod fals impresia de sprijin la scară mare. Campania „creează aparența unui sprijin larg pentru Putin și Kremlin în umbra invaziei și se bazează pe conturi neautentice pentru a-și îndeplini scopul”, potrivit raportului ISD.

Siria și Cambodgia, pe linia frontului online

O examinare mai atentă a unora dintre administratorii grupului arată o activitate neobișnuită. Unul, pe nume Marine, care spune că este din Siria, folosește trei conturi separate pentru a genera sprijin pentru Putin. Cele trei conturi ale ei, în arabă, postează la aceeași oră în fiecare zi.

Un alt moderator, Victoria, din Cambodgia, a promovat conținut într-un grup în limba khmeră. Din 4 februarie, postările ei au generat peste 34.000 de reacții și au fost distribuite de peste 4.000 de ori.

Postările sunt distribuite pe scară largă între diferite grupuri. De exemplu, un alt cont listat ca fiind situat în Bulgaria a postat aceeași imagine cu Putin de 12 ori în doar câteva minute.

Admiratorul din Kenya

BBC a încercat să contacteze persoanele din spatele tuturor acestor conturi pro-Putin. A reușit să discute cu un bărbat din Kenya, numit Raj. Într-o scurtă conversație telefonică, el l-a numit pe președinte „un mare lider”, dar a spus că nu vrea să discute despre război. 

Hasmik, din Armenia, spune că este jurnalist și că acum ajută la conducerea a șase grupuri pro-Putin. Jurnaliștii britanici au întrebat-o cine i-a propus să facă asta. Ea spus că sunt cei care conduc deja grupurile și că nu este plătită pentru activitatea ei.

Ce merge pentru Bashar merge și pentru Vladimir

Paginile fanilor sunt un teren fertil pentru a obține sprijin pentru Kremlin la nivel internațional, spune Nika Aleksejeva, cercetător la Digital Forensic Research Lab (DFRLab), parte a think tank-ului Atlantic Council. „Ei pot ajuta la construirea de sprijin public în țări străine pentru așa-numita „operațiune militară din Ucraina” a Rusiei, dacă nu sunt eliminate de platformele de socializare principale”, spune ea.

DFRLab a documentat modul în care o postare în limba arabă a unui cont „al lui Putin” a plătit pentru reclame care vizează utilizatori din mai multe țări, inclusiv Algeria, Libia, Egipt, Yemen, Maroc, Liban și Tunisia. Pagina a avut peste un milion de urmăritori, dar de atunci a fost ștearsă.

 

O altă pagină proeminentă a lui Putin, postată în arabă, era administrată de un bărbat care este și un mare admirator al liderului sirian Bashar al-Assad. A atras aproape un milion de urmăritori înainte de a dispărea recent.

×