Protestele au continuat, sambata, in Franta.
Studentii si elevii sunt nemultumiti de legea care permite angajatorului sa demita, fara nici o justificare, angajatii tineri in primii doi ani de activitate.
|
PARIS. Fortele de politie au avut, in ultimul timp, zile negre si nopti albe din cauza protestelor studentesti |
Protestele au continuat, sambata, in Franta. Studentii si elevii sunt nemultumiti de legea care permite angajatorului sa demita, fara nici o justificare, angajatii tineri in primii doi ani de activitate.
Se dezbina Franta? Contractul primului loc de munca (CPE), care urmeaza sa intre in vigoare incepand din aprilie, a scos sambata in strada 1,5 milioane de tineri din toata Franta, potrivit organizatorilor. Din randurile manifestantilor au facut parte sindicatele de studenti, Opozitia de stanga si miscarile liceenilor. Ei au continuat sa vocifereze impotriva lipsei de stabilitate oferita prin noul contract de munca pentru tineri.
20 DE ANI DE NEMULTUMIRI. Criza dateaza de 20 de ani, scrie AFP. In 1986, 800.000 de sustinatori ai sistemului de invatamant privat au manifestat, la Versailles, impotriva unui
proiect al socialistilor legat de educatia publica laica la nivel national. Presiunile au fost atat de mari, incat presedintele de-atunci, FranIois Mitterrand, a retras proiectul de lege, iar, dupa moartea unui manifestant, ministrul Educatiei, Alain Devaquet, si premierul, Pierre Mauroy, au demisionat.
Dupa 1986, francezii au organizat, aproape cu periodicitate, manifestatii de strada impotriva statului. In 1990 - protestele liceenilor, care au dus la reformarea liceelor; in 1994 - un milion de persoane a manifestat impotriva legii de finantare a scolilor private; in 1998 si 1999 - mobilizare nationala legata de drepturile pensionarilor si securitatea sociala; si in 2005 - liceenii au iesit in strada pentru a vocifera impotriva reformei scolare. De fiecare data, statul a insistat ca Executivul de la Paris "nu guverneaza contra tinerilor".
DISPERARE JUSTIFICATA. Confruntat cu o criza economica alarmanta, tineretul Frantei nu vrea decat un loc de munca sigur, scrie, pe pagina electronica, cotidianul francez Liberation. Rata somajului, in jur de 25%, relativ asemanatoare cu cea din Spania si Italia, este doar un aspect. La situatia economica se adauga aspectul demografic - tinerii reprezinta o pondere importanta. Atat de luata in "serios" este situatia tinerilor francezi, incat imigratia a inceput sa devina o problema majora, cauzata de dificultatile de a gasi un loc de munca. Dificultati intampinate in special de tinerii de culoare, scrie Liberation.
Sfarsitul de saptamana a fost marcat din nou de violente. Au fost organizate 150 de proteste in toata Franta. Numai la Paris, sapte politisti si 45 de manifestanti au fost raniti, iar 170 de persoane au fost retinute.
Sambata, in Piata Natiunii din capitala franceza, manifestantii furiosi au rasturnat automobile si au spart vitrine, ridicand apoi pe un bulevard o baricada careia i-au dat foc. Intr-un tarziu, protestatarii au fost dispersati dupa mai multe ofensive ale fortelor de ordine, transmite AFP.
In acelasi timp, in Cartierul Latin, care fusese deja teatrul unor confruntari la manifestatiile precedente, 500 de studenti au invadat Bulevardul Saint-Michel, in apropierea Universitatii Sorbona. Furia participantilor la miting a fost atat de mare, incat unul dintre acestia a aruncat o sticla incendiara asupra unui vehicul al fortelor de ordine din zona Pietei Sorbona. Incendiul a fost stins imediat.
"Politie peste tot, dreptate nicaieri", strigau mai multi studenti. "Jos statul, politistii si patronii", scandau, la intervale regulate, alti protestatari adunati la Sorbona.
ULTIMATUM
"Guvernul fie ne va asculta si va retrage legea inca de astazi, fie va
fi obligat s-o faca saptamana viitoare, pentru ca noi vom iesi din nou pe strazi"
Bruno Juillard
liderul unui sindicat studentesc
|
DESPRE POLITICA
"Premierul Dominique de Villepin este ca un piroman care a dat foc la campie si a urcat apoi la deal pentru a privi cu mainile in san"
Jean-Claude Mailly
secretarul general al Fortei Muncitoresti
|
ULTIMATUM
"Se vede ca situatia a devenit exploziva. Premierul nu are decat o solutie: sa retraga CPE si sa negocieze"
Francois Chereque
lider sindical
|
PRECEDENTUL MAI 1968
|
Teama fata de un viitor in care drepturile le sunt limitate si incalcate de stat nu sunt numai angoasele acestei generatii de tineri francezi. Aceste motive au stat si la baza miscarilor din 1968, cand universitatile si liceele devenisera un simbol al rezistentei tineretului din Franta. Motivul care declansase aceste miscari studentesti era insa, in mai 1968, cu totul altul: studenti si liceeni se opuneau razboiului din Vietnam. "Vrem sa facem dragoste, nu razboi", "Vrem subventii pentru studii, profesori calificati si o orientare democratica a Frantei", scandau acum aproape 40 de ani mii de studenti francezi. Revolta luase o amploare fara precedent intr-o societate conservatoare si tributara stereotipurilor si a avut un ecou greu de imaginat: presedintele francez, Charles de Gaulle, eroul caruia Franta ii datoreaza rezolvarea crizei coloniale si iesirea din cel de-al doilea razboi mondial, nu a rezistat presiunii si a demisionat. (Maria Toader)
|