x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciocniri violente la Kiev. Doi manifestanţi ucişi de forţele speciale

Ciocniri violente la Kiev. Doi manifestanţi ucişi de forţele speciale

22 Ian 2014   •   09:56
Ciocniri violente la Kiev. Doi manifestanţi ucişi de forţele speciale

Poliţia ucraineană a lansat la primele ore ale dimineţii o ofensivă împotriva manifestanţilor din centrul Kievului, în a patra zi de confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari.

Conform AFP, care citează o sursă din opoziţie, un manifestant a fost ucis în timpul confruntărilor. "Un om a murit în această dimineaţă, probabil ucis de un lunetist", a afirmat sursa menţionată.

Un reprezentant al serviciului medical improvizat al opoziţiei a confirmat, potrivit BBC Ukraina, moartea acestui manifestant, precizând că este vorba de un tânăr care a fost împuşcat în aproperea sediului guvernului.

Ministerul de Interne a confirmat, la rândul său, moartea unei persoane în centrul Kievului, fără a preciza natura rănilor sale, după cum transmite Interfax.

Conform serviciului medical al opoziţiei, un alt manifestant, un tânăr de 22 de ani, a decedat marţi seara, după ce căzuse duminică de pe o coloană a stadionului Dinamo, de la peste 10 metri înălţime, în timpul confruntărilor cu forţele de ordine. Ministerul ucrainean de Interne nu a confirmat acest deces.

Miercuri dimineaţă, în jurul orei 06.00 GMT, forţele speciale "Berkut" au lansat o ofensivă împotriva manifestanţilor retraşi în spatele baricadelor din zona străzii Gruşevski. Imaginile transmise de televiziunea ucraineană au arătat că poliţia proceda la arestări.

Situaţia la Kiev este extrem de tensionată de duminică, când confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari au izbucnit în urma unei noi manifestaţii a susţinătorilor opoziţiei, la care au participat aproape 200.000 de persoane.

Ofensiva din cursul nopţii de marţi spre miercuri intervine în contextul în care premierul ucrainean Mikola Azarov a ameninţat marţi seara cu recurgerea la forţă împotriva "provocatorilor".

Miercuri au intrat în vigoare şi legile care înăspresc sancţiunile împotriva manifestanţilor, adoptate la 16 ianuarie de către parlamentul ucrainean, promulgate a doua zi de preşedintele Viktor Ianukovici şi publicate marţi în ziarul oficial ucrainean Golos Ukraini.

×