x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cipru: Piratul aerului a deturnat avionul Egypt Air cu huse de telefoane mobile în falsa centură de explozibili

Cipru: Piratul aerului a deturnat avionul Egypt Air cu huse de telefoane mobile în falsa centură de explozibili

29 Mar 2016   •   21:59
Cipru: Piratul aerului a deturnat avionul Egypt Air cu huse de telefoane mobile în falsa centură de explozibili

Seilf Eldin Mustafa, care a deturnat zborul companiei Egypt Air Alexandria-Cairo şi a forţat pilotul să aterizeze pe aeroportul cipriot din Larnaca, a folosit huse de telefoane mobile pentru a-i convinge pe membrii echipajului că poartă o centură plină cu explozibili. Peripeţia s-a încheiat şapte ore de negocieri mai târziu şi după ce fosta sa soţie cipriotă a fost adusă pe aeroport, transmite Cyprus Mail.

Potrivit autorităţilor egiptene, Mustafa, în vârstă de 59 de ani, a trecut prin filtrele de securitate ale aeroportului din Alexandria şi printr-un detector de metale, însă nu avea niciun obiect suspect asupra sa în timpul măsurilor de securitate.

După şapte ore de negociere, piratul aerului a cerut ca avionul să fie realimentat cu combustibil şi să decoleze spre Istanbul fără pasageri, care au fost între timp eliberaţi. Însă, piloţii aeronavei au reuşit să evadeze pe geamurile cabinei de pilotaj şi, realizând că nu mai are nicio şansă să ajungă în Istanbul, Mustafa a fost nevoit să elibereze echipajul pe care-l ţinea ostatic. De asltfel, piratul a încercat să fugă imediat ce a coborât de la bordul aeronavei, dar a fost capturat de autorităţi.

De asemenea, atacatorul a susţinut că va arunca în aer avionul dacă cererile sale nu sunt îndeplinite, însă autorităţile cipriote suspectau deja că centura de explozibili ar fi un fals.

Ministrul de Externe al Ciprului Ioanns Kasoulides a declarat că motivele deturnării avionului nu par logice. 

”Pe de altă parte voia să livreze o scrisoare fostei sale soţii, iar apoi a început să ceară lucruri de la reprezentanţii UE, nu are nicio logică. A cerut eliberarea unor femei din închisorile egiptene, apoi a renuţat şi la asta. Cererile sale nu erau nici logice, nici coerente”, a precizat Kasoulides.

În ceea ce priveşte scrisoarea pentru fosta soţie, o femeie cipriotă în vârstă de 51 de ani, şi aceasta ar fi lipsită de logică.

Autorităţile cipriote au confirmat la scurt timp după arestarea lui Mustafa că au de a face cu o persoană instabilă psihic.

”Ceea ce am stabilit este că nu avem de a face cu un act de terorism. Se pare că este o persoană instabilă, într-o stare psihică precară, iar problema este rezolvată luând în considerare aceste fapte”.

De altfel un purtător de cuvânt al ministrului egiptean de Externe a sugerat că Mustafa este un idiot.

”Nu este un terorist. Este un idiot. Teroriştii sunt nebuni, dar nu sunt proşti”. De asemenea, atacatorul a făcut mai multe poze cu ostaticii săi, în care cei din urmă zâmbeau.

La bordul aeronavei se aflau şi opt britancii şi zece americani.

×