x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Genomul bacteriei care a provocat cele mai grave pandemii din istorie, reconstituit în laborator

Genomul bacteriei care a provocat cele mai grave pandemii din istorie, reconstituit în laborator

28 Ian 2014   •   15:45
Genomul bacteriei care a provocat cele mai grave pandemii din istorie, reconstituit în laborator

Ciumele care au omorât zeci de milioane de oameni în secolele VI şi XIV au fost provocate de două variante ale aceleiaşi bacterii, se arată într-un studiu al unei echipe internaţionale de cercetători care a reconstituit genomul celei mai vechi variantă a bacteriei Yersinia pestis în laborator.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că o nouă pandemie cauzată de Yersinia pestis nu este exclusă.

"Ambele ciume au fost oribile din punct de vedere al numărului de morţi", spune doctorul Hendrik Poinar, directorul centrului McMaster pentru cercetarea ADN-ului vechi, din Canada.

Ciuma din secolul VI, numită şi Ciuma lui Iustinian, a ucis între 30 şi 50 de milioane de oameni din Asia, nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Europa, aproape jumătate din populaţia lumii de la acea vreme. Moartea Neagră, o altă pandemie care a lovit Europa între anii 1347 şi 1351, a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni. Până în prezent nu se ştia sigur dacă cele două pandemii, cunoscute sub numele generic de "ciumă", au fost provocate de aceeaşi bacterie.

Cercetătorii au reuşit să izoleze fragmente de AND din dinţii a două victime ale Ciumei lui Iustinian şi să reconstituie genomul bacteriei. Genomul bacteriei care cauzase moartea neagră fusese reconstituit în 2011. Echipa de cercetători a constatat că este vorba de aceeaşi bacterie, însă în variante puţin diferite.

Yersinia pestis este o boală care afectează şobolanii şi care poate fi transmisă de la rozătoare la om prin intermediul puricilor care parazitează ambele specii.

"Ceea ce arată studiul nostru este că Yersinia pestis are capacitatea de a apărea din nou şi din nou în zonele infestate cu rozătoare. Trebuie să fim tot timpul în gardă, ciuma ar putea lovi din nou. Ce putem face e să fim ceva mai pregătiţi ca acum 600 de ani", spune Poinar.

Anul trecut, ciuma bubonică a ucis 30 de oameni în Madagascar. Tot anul trecut, un adolescent din Kârgâzstan a murit de ciumă. Un caz neletal a fost înregistrat şi în 2012, în SUA.

Ciuma bubonică poate fi tratată cu antibiotice, dacă este depistată la timp. 

×
Subiecte în articol: ciuma lui iustinian moartea neagra ciuma