x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clauza "uite-o, nu-i!" - UE va aplica sanctiuni doar in domeniul siguranyei alimentare

Clauza "uite-o, nu-i!" - UE va aplica sanctiuni doar in domeniul siguranyei alimentare

de Maria Toader    |    19 Oct 2006   •   00:00
Clauza "uite-o, nu-i!" - UE va aplica sanctiuni doar in domeniul siguranyei alimentare

In ciuda preconizarilor pesimiste, clauzele de salvgardare cu care Bruxellesul tot ameninta Romania si Bulgaria nu vor fi atat de dure. Ele sunt, mai degraba, menite sa-i linisteasca pe opozantii extinderii.

Romania a primit acum doua zile girul de a adera la 1 ianuarie 2007 si de la ministrii de Externe ai statelor europene. Cu toate acestea, unii oficiali au tinut sa reproseze Bruxellesului ca in 2005, in ciuda faptului ca stia foarte bine stadiul de nepregatire al autoritatilor de la Sofia si Bucuresti, s-a grabit sa le promita ca vor fi primiti in 2007. Ministrii de Externe au tinut sa intareasca, de altfel, ca acum singurul mod prin care Uniunea poate face fata prega-tirii incomplete ale celor doua state este un sistem de monitorizare foarte strict si prin aplicarea unor clauze dure.

In ciuda pozitiei oficiale de la Luxemburg a ministrilor de Externe, Uniunea Europeana va impune Romaniei si Bulgariei doar clauza referitoare la siguranta alimentara, considera un oficial cu rang inalt din Executivul de la Bruxelles, citat de Reuters. Posibilele sanctiuni sunt menite sa-i linisteasca pe opozantii extinderii, care afirma ca Romania si Bulgaria sunt prea sarace, prea corupte si au un sistem administrativ prea slab, pentru a merita integrarea in UE.

INTERDICTII. In baza acestei masuri, Comisia poate interzice exporturile in alte tari din UE de produse romanesti si bulgaresti care nu corespund standardelor veterinare, fitosanitare si de siguranta a alimentelor impuse de blocul comunitar. Comisia ar putea intocmi si o lista cu firmele din industria de procesare a alimentelor carora nu li se va permite sa exporte in restul Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: externe