x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clinică privată din Ungaria, suspectată că efectuează ilegal tratamente cu celule stem

Clinică privată din Ungaria, suspectată că efectuează ilegal tratamente cu celule stem

29 Iul 2009   •   00:00

O clinică privată din oraşul Kaposvar, din sud-vestul Ungariei, efectuează ilegal tratamente cu celule stem, susţine presa ungară, în timp ce directorul acesteia dezminte categoric informaţiile, relatează MTI.



Potrivit portalului de ştiri Sonline, clinia Seffer efectua tratamente ilegale, solicitând pentru fiecare operaţie cinci milioane de forinţi (circa 18.500 de euro). Aceasta folosea în tratamente celule embrionare stem. Poliţia ar fi reţinut recent un medic american, doi ucraineni şi doi ungari care se pregăteau să efectueze o operaţie folosind celule stem, potrivit portalului citat.

Autorităţile ungare au refuzat anul trecut să-i acorde autorizaţie clinicii Seffer pentru a efectua transplanturi şi tratamente cu celule stem, potrivit Sonline, citat de Mediafax.

Potrivit directorului Tibor Seffer, clinica nu este implicată în cercetări referitoare la celulele stem. Compania IRM Hungary a închiriat unul dintre laboratoarele clinicii şi s-a ocupat cu recoltarea şi stocarea celulelor stem până în această primăvară, când i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare, a precizat Seffer. El a menţionat că angajaţii clinicii sunt specializaţi în chirurgie plastică şi nu aveau acces la laboratoarele închiriate companiei IRM, a adăugat el.

Avocatul Eva Kereszty a declarat miercuri pentru cotidianul Nepszabadsag că în Ungaria nu este posibilă obţinerea legală a celulelor stem embrionare. Mamele care fac un avort trebuie să îşi dea consimţământul să le fie extrase celule stem din embrioni, dar devreme ce această procedură nu este autorizată în Ungaria, o asemenea aprobare nu este oficială, explică Kereszty. Prin urmare, această intervenţie ar fi clasificată drept folosire ilegală de ţesut uman, a adăugat ea. Biroul Naţional de Investigaţii examinează activităţile a patru medici care au legături cu clinica şi laboratorul. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe