x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clinton: "Vom face totul pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară "

Clinton: "Vom face totul pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară "

27 Iul 2009   •   00:00

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că Iranului nu îi va fi permis aă aibă arma nucleară şi a reiterat angajamentului Washingtonului de apăra Israelul de orice ameninţare a Teheranului.



"Vom face totul pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară. Tentativele lor sunt inutile", declara aceasta la NBC, adăugând că acest stat nu are dreptul de a dezvolta această armă.

Clinton a deranjat Israelul săptămâna trecută că SUA va extinde "umbrela de apărare" americană asupra aliaţilor din Golf pentru a-i proteja de un Iran nuclear. În acest sens, un diplomat israelian declara că Statele Unite ar trebui să se concentreze pe împiedicarea Iranului de a obţine arma nucleară decât să vorbească despre aceasta ca şi cum ar fi un fapt împlinit.

Întrebată dacă se referea la umbrela nucleară, Clinton a declarat la NBC: "Nu vorbim despre lucruri specifice, deoarece acestea vor mai târziu în caz că este nevoie. Opinia mea este că să speri la ce e mai bine, dar să te pregăteşti pentru ce e mai rău. Evident avea o relaţie lungă şi durabilă cu Israel. Credem cu tărie că securitatea Israelului trebuie protejată," considera aceasta.

Mai mulţi oficiali americani, inclusiv secretarul Apărării Robert Gates şi consilierul naţional pe probleme de securitate James Jones se vor afla în Israel în această săptămână pentru a da asigurări statului evreu pe fondul îngrijorării că acesta ar putea ataca Iranul.

"Mesajul nostru către Israel este acelaşi. Statele Unite sunt alături de voi şi SUA crede că Israel are dreptul la securitate. Totuşi, credem că abordarea diplomatică de care vorbim are puterea de a realiza obiectivele noastre comune," declara Clinton. Întrebată dacă administraţia Obama se teme de un atac israelian asupra Teheranului, aceasta a subliniat că Israel are dreptul să se apere şi crede că nu va asculta de alte state dacă se teme că supravieţuirea sa este ameninţată.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: externe hillary clinton