x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coaliţia zâzaniei

Coaliţia zâzaniei

de Anca Aldea    |    Carmen Plesa    |    21 Mar 2011   •   20:34
Coaliţia zâzaniei
Sursa foto: /Reuters

Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat disponibilitatea de "a veni în sprijinul" partenerilor care bombardează Libia. Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a declarat ieri că NATO va intra în schemă în "câteva zile", intervenţia militară de până acum fiind considerată "un succes". "Dacă nu am fi făcut nimic", Benghazi (est, fieful rebeliunii libiene) ar fi fost "o baie de sânge", a spus şeful di­plo­ma­ţiei franceze într-o scurtă declaraţie sus­ţinută după o întrevedere NATO.

"Coordonată" de Statele Unite şi, în planul al doilea, de Franţa şi Marea Britanie, intervenţia militară a fost amplu discutată ieri şi în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit unor surse anoni­me citate de AFP, în cadrul întâlnirii cu uşile închise au fost luate în calcul mai multe aspecte, între care poziţia Rusiei şi a Turciei faţă de atacurile ae­riene, precum şi o eventuală deteri­o­­rare a situaţiei în Libia din cauza mă­surilor extremiste la care a recurs li­derul libian, Muammar Gaddafi, res­­pectiv de a se fi înconjurat de scuturi umane pentru a se proteja.

Federaţia Rusă, Turcia şi Bulga­ria au criticat în termeni duri lansarea bombardamentelor. Premierul rus Vladimir Putin a vorbit, la fel ca şi Gaddafi, despre "apelurile la cruciade din Evul Mediu". Putin şi-a arătat îngrijorarea că rezoluţia ONU (care permite recurgerea la forţă în Libia) "este deficitară şi permite orice", res­pectiv "permite intervenţia militară într-un stat suveran". "Toate acestea au loc sub pretextul apărării po­pu­la­ţiei civile. Unde este logica? Unde este conştiinţa? Nu există nici una, nici cealaltă", a adăugat şeful Guvernului rus. Putin a primit ieri un drept la replică neobişnuit. Şeful său, pre­şe­dintele Dmitri Medvedev, l-a criti­cat public pe premier, afirmând că termenul "cruciadă" este inaccepta­bil. "Este inadmisibil să folosim termeni care fac trimitere la un conflict al civilizaţiilor, la expresii de genul «cruciade» sau altele. Este inaccep­tabil. În caz contrar, totul s-ar putea te­rmina într-un mod mai rău decât si­tu­aţia actuală. Trebuie să dăm dovadă de cea mai mare prudenţă în ceea ce pri­veşte situaţia din Libia", a declarat Medvedev într-o intervenţie "de ur­gen­ţă", pentru a-l corecta pe Vladimir Putin, pentru prima dată de la inversarea rolurilor la Kremlin.

Turcia este nemulţumită că Fran­ţa prea o face pe "cocoşul" în bom­bardamentele antilibiene. "Ne este greu să înţelegem că Franţa s-a po­zi­ţionat prea mult în faţă în aceste ope­raţiuni. Ne este greu să în­ţe­le­gem că Franţa acţionează ca şi cum ar fi prin­ci­palul executor al re­zo­luţiei."

De partea sa, Italia se teme de te­ro­rişti infiltraţi. Autorităţile itali­ene, deja depăşite de situaţia creată de cei 15.000 de africani care au de­barcat în acest an la Lampedusa, anunţă o "ur­genţă a urgenţei", pentru că se aş­teap­tă ca mulţi libieni să ia calea Ita­liei în perioada următoare. Iar minis­trul de Interne din Peninsu­lă, Roberto Maroni, se teme nu numai că "Cizma" nu va face faţă valului de emi­­granţi, ci şi că printre aceştia s-ar pu­tea strecura terorişti, riscul acesta cres­când o dată cu faptul că Italia ac­ţ­i­o­nează deja cu forţe aeriene în Libia. "Până acum au debarcat în Italia 14.918 persoane, aproape toţi clan­des­tini. Nu pot fi consideraţi refugiaţi, iar majoritatea sunt adăpostiţi în centrele de identificare şi expulzare", a de­clarat Maroni.

Pe de altă parte, ziarul Le Figaro scrie, în ediţia online de ieri, că re­gi­mul libian ar putea recurge la tero­rism şi luări de ostatici în confrun­ta­rea cu forţele aliate, în con­di­ţiile în care capacităţile militare clasice nu îi sunt de mare folos.

Autorităţile române gestionează criza libiană fără subiect şi predicat
O nouă bâlbâială la nivel înalt pune România într-o lumină defavorabilă la "masa celor mari". Autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit până la această oră să formuleze o poziţie clară cu privire la intervenţia militară aliată de pe teritoriul libian. Duminică seară, preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, că "poziţia oficială a României în problema Libiei" se va exprima după aprobarea de NATO a di­rec­tivei de execuţie a planificării operaţiunii din această ţară. Şeful statului a încercat să explice că este perfect firesc ca autorităţile române să nu "co­munice" vreo strategie sau vreo decizie în privinţa acestui subiect fier­bin­te. Tema a fost dezbătută şi la comisia de politică externă a Camerei De­pu­taţilor, în cadrul audierii ministrului de Externe, Teodor Baconschi. Pentru că în cadrul comisiei i s-ar fi reproşat că România nu a condamnat suficient de "apăsat" regimul Gaddafi, ministrul de Externe a precizat că "această condamnare s-a produs de la început, ea este întărită prin mandatul pe care Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite l-a acordat pentru aspectele umanitare, embargoul armelor şi no fly zone". Potrivit ministrului, contri­bu­ţia efectivă a României va fi decisă după şedinţa CSAT şi după ce se va în­cheia procesul de planificare politică şi de generare al forţei la nivelul NATO şi al UE. De asemenea, România va sprijini politic "fără nici un fel de echivoc necesitatea ca Muammar Gaddafi şi clica sa să părăsească puterea", a spus Baconschi. Pe un ton mult mai clar şi ferm au gestionat si­tu­a­ţia autorităţile de la sud de Dunăre. Premierul bulgar Boiko Borisov a criticat deschis operaţiunile militare din Libia ale coaliţiei. El a spus că acestea nu au obiective clare şi ridică numeroase probleme, motive pentru care Sofia nu participă la acţiunile contra Libiei. Borisov a subliniat că acest tip de război are influenţe negative asupra unor ţări ca Bulgaria, provocând instabilitate pe pieţele financiare şi crescând preţul petrolului. De asemenea, el şi-a exprimat speranţa că NATO va prelua controlul asupra ope­ra­ţi­u­nii cât mai rapid posibil. El a adăugat că Sofia va fi foarte atentă în exprimarea opiniilor sale cu privire la evoluţia situaţiei în Libia şi că rămânerea la putere a lui Gaddafi va reprezenta eşecul lumii occidentale. (Irina Cristea, Carmen Vintilă)

×
Subiecte în articol: libia