x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cocaină și heroină legale - noul experiment canadian

Cocaină și heroină legale - noul experiment canadian

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2023   •   08:20
Cocaină și heroină legale - noul experiment canadian
Sursa foto: Hepta

După ce a legalizat consumul de canabis în 2018, Canada permite de ieri un experiment de trei ani în provincia British Columbia: deținerea unei mici cantități de droguri grele, cum ar fi heroina și cocaina, este dezincriminată. Astfel, deși aceste substanțe vor rămâne ilegale, adulții aflați în posesia unui total combinat de mai puțin de 2,5 g de droguri nu vor fi arestați, acuzați și nici nu vor fi confiscate substanțele. În schimb, li se vor oferi informații despre serviciile de sănătate și sociale disponibile.

Autoritățile federale și regionale consideră acest experiment o încercare de a salva vieți. Aproximativ 10.000 de locuitori au murit din cauza supradozelor de droguri de când Columbia Britanică a declarat drogurile drept o urgență de sănătate publică în 2016.

„Decriminalizarea persoanelor care consumă droguri distruge frica și rușinea asociate cu consumul de substanțe și le asigură că se simt mai în siguranță în căutarea asistenței care salvează vieți”, a declarat Jennifer Whiteside, ministrul Sănătății mintale și dependențelor din Columbia Britanică.

 

Nu căutați în magazine

Mii de ofițeri de poliție din provincie au primit instruire cu privire la schimbarea regulilor, inclusiv cei din Vancouver, cel mai mare oraș din provincie.

Drogurile permise acum în cantități mici rămân interzise, ceea ce înseamnă că nu există planuri de a le vinde în magazine, spre deosebire de marijuana. Traficul lor peste granițe rămâne, de asemenea, ilegal.

Vânzarea de droguri rămâne ilegală. De asemenea, este ilegală deținerea de droguri în școli, grădinițe și aeroporturi.

Metamfetamina, fentanilul și morfina se află și ele pe lista substanțelor incluse în acest experiment.

Ministrul federal al Sănătății mintale și al dependențelor, Carolyn Bennett, numește această măsură „o schimbare monumentală a politicii în materie de droguri, care favorizează încurajarea relațiilor de încredere și de susținere în domeniul sănătății și al serviciilor sociale, în detrimentul incriminării ulterioare”.

×