x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Codul lui Da Pinchi

Codul lui Da Pinchi

de Sînziana Stancu    |    03 Dec 2009   •   00:00
Codul lui Da Pinchi
Sursa foto: /

Poliţia britanică a descoperit "legea" după care operează spărgătorii de case. Este un cod grafic, cu simboluri desenate cu creta pe ziduri sau în afara locuinţelor luate drept ţintă de către bandele de hoţi, simboluri ce le oferă "executanţilor" informaţii atât despre posibilele capturi, cât şi despre locatarii casei respective.



Simbolurile fac parte din "îndrumarul" pentru infractori, supranumit "Codul lui Da Pinchi" ("Da Pinchi Code"), dezvăluie publicaţia britanică Daily Mail. Aceste simboluri sunt desenate pe asfalt, pe gard sau pe unul dintre zidurile casei care este "studiată" de capii reţelelor de spărgători în vederea executării spargerii de către membrii specializaţi în efracţie şi jafuri. Desenele indică, între altele, dacă în locuinţa respectivă sunt obiecte de valoare, dacă a mai fost spartă sau dacă nu merită să fie jefuită. Descoperirea poliţiştilor britanici a fost făcută după o serie de spargeri de locuinţe date săptămânile trecute în Tandridge (comitatul  Surrey). Unii dintre locuitori, cărora desenele geometrice din apropierea caselor li se păruseră ciudate, au informat poliţia despre existenţa acestora, mai ales după ce au sesizat şi coincidenţe între desenele de pe case şi furturile din locuinţele respective.

PANICĂ
După ce poliţia a făcut publice desenele s-a produs panică în mai multe oraşe unde fuseseră observate astfel de simboluri. "Asta te face să te simţi foarte vulnerabil în faţa unor persoane necunoscute, care îţi însemnează casa în felul ăsta. Sper ca poliţia să îi aducă în faţa legii pe acei oameni", a povestit publicaţiei Daily Mail o femeie de 50 de ani, din Caterham, care nu a dorit să-şi dezvăluie numele. "Ne-am gândit mult dacă e bine să facem publice aceste informaţii, dar ne-am dat seama că hoţii care folosesc aceste simboluri oricum ştiau de existenţa lor", a explicat inspectorul Elaine Burtenshaw de la poliţia din Surrey. Poliţista a mai spus că a decodificat codul criminalilor, pe care autorităţile britanice l-au poreclit "Codul lui Da Pinchi" după legătura între simboluri şi genul de infracţiuni comise asupra locuinţelor respective. "Sperăm că explicând public ce înseamnă aceste simboluri îi vom putea împiedica pe hoţi să treacă la acţiune sau că îi vom putea aduce mai uşor în faţa justiţiei", a adăugat poliţista. În trecut, o altă publicaţie britanică semnalase existenţa unui sistem de informare prin vopsea colorată între bandele de spărgători de case din Londra, majoritatea hoţilor fiind ţigani din România.

×
Subiecte în articol: externe