x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coldplay și Sting cer eliberarea lui Toomaj Salehi, rapperul iranian condamnat la moarte pentru că a protestat în favoarea femeilor

Coldplay și Sting cer eliberarea lui Toomaj Salehi, rapperul iranian condamnat la moarte pentru că a protestat în favoarea femeilor

de Redacția Jurnalul    |    10 Mai 2024   •   11:30
Coldplay și Sting cer eliberarea lui Toomaj Salehi, rapperul iranian condamnat la moarte pentru că a protestat în favoarea femeilor
Sursa foto: Hepta

Peste 100 de personalități din lumea muzicii, a culturii și a activiștilor pentru drepturile omului - printre care Coldplay și Sting - au semnat o declarație prin care cer eliberarea rapperului iranian Toomaj Salehi, condamnat la moarte în Iran după ce a protestat în favoarea femeilor.

În vârstă de 33 de ani, susținător al mișcării „Femei, Viață, Libertate" din Iran, a fost condamnat la moarte de un tribunal din orașul Isfahan la 24 aprilie, potrivit avocatului său, citat de The Guardian.

El a fost arestat inițial în septembrie 2022 și a petrecut un an și 21 de zile în închisoare, dintre care 252 de zile în izolare. După ce a fost eliberat pe cauțiune, el a spus că a fost „torturat grav" în timpul perioadei petrecute în închisoare. A fost arestat din nou la două săptămâni după ce a fost eliberat, în decembrie 2023, și a fost acuzat de corupție.

Prin muzica sa, Salehi și-a exprimat deschis sprijinul față de demonstrațiile din lunile care au urmat morții lui Mahsa Amini - care a murit în timp ce se afla în custodia poliției în 2022, după ce a fost arestată pentru că ar fi purtat un „hijab necorespunzător". Moartea lui Amini a declanșat proteste de amploare în tot Iranul.

Declarația prin care se cere eliberarea lui Salehi, redactată de grupul de advocacy Index on Censorship, este susținută de Jade Thirlwall din Little Mix, DJ Rob Da Bank, scriitoarea Margaret Atwood și teatrologul Roshi Nasehi.

În declarație se spune: „În calitate de artiști, muzicieni, scriitori și personalități culturale de prim rang, suntem solidari cu Toomaj Salehi. Cerem ca sentința sa la moarte să fie anulată imediat și necondiționat și să fie eliberat din detenție fără întârziere, iar toate celelalte acuzații să fie respinse. Artei trebuie să i se permită să critice, să provoace, să pună la îndoială și să sfideze autoritatea. Acesta este atât dreptul nostru, cât și datoria noastră ca artiști".

Salehi, care are peste două milioane de urmăritori pe Instagram, a vorbit deschis despre regimul iranian în piese de protest precum Mouse Hole, Turkmenchay și Pomegranate, care critică regimul, denunță corupția și susține drepturi mai bune pentru muncitori și femei.

Rapperul kurdo-iranian Saman Yasin a fost, de asemenea, arestat în Iran în 2022, după protestele Women, Life, Freedom, și condamnat la moarte. Sentința a fost anulată în decembrie 2022, iar acum a fost condamnat la cinci ani de exil, potrivit publicației IranWire.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coldplay sting Toomaj Salehi