x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Colibă" de Spania

"Colibă" de Spania

de Elena Boholt    |    16 Feb 2008   •   00:00
 "Colibă" de Spania

ROMÅNIA DIN VALENCIA ● Cu lăutari, ştergare, vase de lut, linguri de lemn
În Valencia, un spaniol a făcut un restaurant cu specific românesc, inspirat după "Coliba haiducilor". Nu lipsesc sarmalele, dar nici lăutarii, aduşi special din ţară.


ROMÅNIA DIN VALENCIA ● Cu lăutari, ştergare, vase de lut, linguri de lemn
În Valencia, un spaniol a făcut un restaurant cu specific românesc, inspirat după "Coliba haiducilor". Nu lipsesc sarmalele, dar nici lăutarii, aduşi special din ţară.


Cel mai mare restaurant cu specific românesc din Spania a fost deschis în Valencia de un spaniol. Restaurantul "La Colibă" te întâmpină cu mese de lemn, ştergare cu motive populare şi farfurii de lut pictate. Ca într-o adevărată casă de la ţară, din loc în loc stau atârnate linguri de lemn, blănuri de oaie şi costume populare, iar "din podul" restaurantului nu lipsesc ştiuleţii de porumb.


ADUŞI DIN ŢARÅ. Ospătarii sunt îmbrăcaţi în straie populare. Bucătarii au fost aduşi special din România şi gătesc numai cu ingrediente şi mirodenii aduse din ţară. "Am făcut prima oară afaceri în România în 1992. Am început cu sălile de bingo. Şi cum te poţi relaxa într-o ţară, decât la un restaurant cu specificul ţării respective! Mi-a plăcut foarte mult atmosfera, dar şi mâncarea", ne-a explicat Rosendo Valenzuela, unul dintre acţionarii spanioli ai localului. "La un moment dat, afacerile din România nu au mai mers, aşa că ne-am gândit să facem un restaurant. Dar decât să facem un local cu specific spaniol în România, ne-am gândit că e mai bine să facem în Spania un restaurant românesc. Mai ales că aici sunt foarte mulţi români stabiliţi", a mai spus Valenzuela. Patronii spanioli ai localului au ţinut morţiş să aducă meşteri tâmplari şi decoratori din România. Ba chiar şi lemnul folosit la interioare şi acoperiş a fost adus din ţară. Rosendo Valenzuela ne-a povestit cu încântare şi cum a făcut rost de elementele pentru decor: "Am fost prin mai multe sate româneşti şi pur şi simplu am mers din poartă în poartă. Am cumpărat de la ţărani costume populare, fiare de călcat, blănuri de oaie... Puteam să le cumpăr de la vreun magazin specializat, dar nu voiam obiecte frumos şlefuite, ci unele autentice". "Ştim cum este să fii străin în altă ţară, şi atunci am vrut să-i facem pe români să uite că sunt la mii de kilometri de ţara lor. Aşa că am adus tot din România şi o formaţie de lăutari romi, care cântă dumnezeieşte numai muzică veche lăutărească", a mai spus afaceristul spaniol.


Sarmale şi ciolan cu fasole

Vestea bucatelor de "La Colibă" s-a răspândit imediat în comunitatea românilor, chiar dacă localul a fost deschis de puţin timp. Sarmalele în foi de viţă, tochitura dobrogeană, ciolanul afumat cu fasole, papanaşii şi plăcintele cu brânză i-au atras pe românii din toate colţurile Spaniei. Unul dintre ospătari ne-a mărturisit chiar că un grup de români din Portugalia a organizat aici o petrecere de pomină. "Să fiu sincer, nici în România nu am mâncat aşa de bine la vreun restaurant cu specific românesc. Mi-a plăcut cel mai mult tochitura, care are acelaşi gust cu cea făcută de bunica... Iar clătitele cu dulceaţă şi nuci mi-au pus capac!", ne-a spus, printre înghiţituri, Sorin Ilea, din Cluj, care munceşte de şase ani în Madrid.



×
Subiecte în articol: romania diaspora