În 10 ani vor fi trimişi primii 10 oameni pe Marte, iar niciunul dintre ei nu se va mai întoarce. Programul de selecţie este pe cale să înceapă, iar criteriile pe care aplicanţii trebuie să le îndeplinească, cel puţin momentan, destul de lejere - să aibă peste 18 ani şi să fie sănătoşi.
Pare o glumă, însă olandezul Bas Lansdorp, directorul organizaţiei non-profit Mars One este cât se poate de serios.
"Vom trimite patru oameni pe Marte în 2023. Vor trăi acolo tot restul vieţii lor. Va exista un habitat pentru ei şi vom continua să trimitem alte grupuri de oameni la fiecare doi ani", spune Bas Lansdorp.
Habitatul va consta în câteva module care pot susţine viaţa pe care Mars One le va trimite pe Marte înainte de 2023. În 2016 ar trebui să ajungă acolo un satelit de comunicaţii şi o navă cu provizii. În 2018 ar trebui să fie trimis un rover care să stabilească cel mai bun loc pentru fixarea taberei, iar în 2020 vor fi trimise modulele capabile să susţină viaţa.
Deşi compania Mars One este una mică, iar sponsorii pe care deja îi are nu sunt nume grele, Bas Lansdorp vrea să adune miliardele de euro necesare programului cu ajutorul unui reality-show în urma căruia să fie selectaţi cei care vor deveni primii colonişti ai planetei. Bas Lansdorp spune că va fi cel mai mare show mediatic din istorie. Acesta are deja susţinerea lui Paul Römer, co-fondator şi director executiv al show-ului Big Brother şi a laureatului premiului Nobel pentru fizică, Gerard 't Hooft.
Deja compania a primit scrisori de intenţie din partea unor companii sau instituţii aerospaţiale, care s-au angajat să livreze echipamentele necesare, în cazul în care Mars One va aduna banii.
"Voluntarii trebuie să aibă cel puţin 18 ani, să fie fideli ţelului nostru, să fie capabili să construiască relaţii armonioase cu semenii lor, să aibă puterea de a reflecta şi de a crede în alţi oameni. Trebuie să fie rezistenţi, adaptabili, curioşi, creativi şi inventivi. Mars One nu caută oameni cu deprindri specifice cu ar fi medici, piloţi sau geologi. Cadidaţii vor fi instruiţi vreme de minimum opt ani, în cadrul misiunii. Deşi o educaţie formală poate constitui un avantaj, tot ceea ce este necesar pentru această misiune va fi învăţat pe durata antrenamentului", se arată pe site-ul misiunii.
Mars One va alege cei mai buni 40 de voluntari pentru a fi pregătiţi. În ultimele faze ale antrenamentului, coloniştii vor trăi într-un mediu care simulează condiţiile pe care le vor avea pe Marte. După această ultimă etapă a pregătirii vor fi selectaţi 10 voluntari pentru a face călătoria spre Marte. Patru vor pleca în prima călătorie, restul urmând să ajungă acolo cu alte nave, la fiecare doi ani. Călătoriile vor fi doar dus.
"Teoretic, ar fi mai puţin complicat să aduci oamenii de pe Marte înapoi pe Pământ, dacă ai avea acolo o bază stabilă. Totuşi, astronauţilor noştri li se va oferi doar un bilet dus. Nu ştim când sau dacă vom mai putea să-i aducem înapoi", spune Bas Lansdorp.
Deşi selecţia din cadrul programului (şi al reality-show-ului) va fi făcută cu ajutorul psihologilor, voluntarii vor trebui să înveţe o serie de alte meserii, de la pilotatul navei la hidroponie. Hidroponia (cultivarea planetlor fără ca acestea să fie ancorate în sol) va fi vitală pentru a le asigura voluntarilor hrană proaspătă pe Marte.
"Cu mult înainte de demararea programului de selecţie am primit mai mult de o mie de aplicaţii de la oameni care vor să meargă pe Marte. Deşi ei probabil nu realizează încă ce provocări uriaşe îi aşteaptă, această dovadă a susţinerii la nivel global de care beneficiem este foarte importantă pentru noi. Muncim din greu la lansarea programului de selecţie, pentru a deschide o oportunitate pentru cei ce vor să realizeze ceva extraordinar în timpul vieţii lor", a declarat purtătoarea de cuvânt a programului, Suzanne Flinkenflögel.
Până la lansarea oficială a programului de selecţie, Mars One a făcut publice cele cinci criterii pe care potenţialul aplicant trebuie să le îndeplinescă, urmând ca selecţia efectivă să înceapă, cândva, în prima jumătate a anului.