x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coloniile din Gaza, pustii si demolate

Coloniile din Gaza, pustii si demolate

de Radu Croitoru    |    20 Aug 2005   •   00:00
Coloniile din Gaza, pustii si demolate

In Gaza, in urma oamenilor scosi cu forta din casele lor si din sinagogile in care s-au refugiat, buldozerele sterg orice urma a vietii evreiesti.

Sute de militari si politisti israelieni au patruns, ieri, in colonia Gadid, una dintre ultimele patru implantari care urmeaza sa fie evacuate. Episodul s-a consumat asemenea celor din zilele trecute, fortele de ordine fiind atacate de pe acoperisurile caselor de catre cei mai indarjiti dintre colonisti. Rezistenta a fost insa una slaba, evreii baricadati in sinagoga fiind escortati cu usurinta spre autobuzele care i-au scos din Gaza. Gadid este ultima colonie evacuata saptamana acesta, operatiunile urmand sa fie intrerupte pana duminica seara. In ultimele implantari, Atzmona, Katif si Netzarim, au mai ramas aproximativ 250 de familii de evrei si rezistenta acestora nu poate fi una asemanatoare celei din Kfar Darom. Violentele de aici s-au soldat cu 75 de raniti, 250 de persoane fiind arestate.

OFICIAL. Insusi premierul Ariel Sharon s-a declarat profund nemultumit de actele de violenta comise joi impotriva soldatilor la Kfar Darom, medicii din spitalele in care au fost internati ranitii constatand ca acestia au fost atacati inclusiv cu acid.

In Cisiordania - unde planul israelian prevede desfiintarea a patru colonii izolate din nordul teritoriului - au fost evacuate inca de luni implantarile Ganim si Kadim. Celelalte doua vor fi eliberate abia la inceputul lunii septembrie.

VIOLENTE. Calmul promis de palestinieni este unul fragil. Un lider al miscarii radicale islamiste Hamas, Sheikh Hassan Yousuf, a scapat nevatamat dintr-o tentativa de asasinat in Cisiordania, serviciile de securitate palestiniene deschizand o ancheta. Ulterior, seful Hamas a acuzat doi israelieni de comiterea agresiunii. Violente sunt semnalate si de cealalta parte - peste 100 de colonisti evrei din implantarea Sanur, care urmeaza sa fie desfiintata au atacat o benzinarie si o casa a palestinienilor din satul Jabaa.

×
Subiecte în articol: externe