Comisia Europeană a adoptat, astăzi, o recomandare ce permite exploatarea gazelor de şist în Europa cu condiţia respectării "principiilor comune" minime, în special a normelor sanitare şi a celor pentru protecţia mediului, relatează AFP.
"Gazele de şist stârnesc speranţe în anumite regiuni ale Europei, dar în egală măsura şi îngrijorări. Comisia răspunde cererilor de acţiune formulând principii minimale pe care statele membre sunt invitate să le urmeze pentru a ţine cont de aspecte de mediu şi sanitare şi pentru a oferi exploatatorilor şi investitorilor previzibilitatea necesară", a explicat comisarul însărcinat cu Mediul, Janez Potocnik.
Recomandarea CE invită statele să evalueze de dinainte posibilele efecte cumulative înainte de a acorda licenţe, precum şi să evalueze cu grijă riscurile şi impactul asupra mediului. De asemenea, cei care exploatează de şist ar trebui să se asigure că integritatea puţului respectă standardele celor mai bune practici.
De asemenea, este recomandată verificarea calităţii apei locale, a aerului şi a solului înainte de începerea operaţiunilor, pentru a putea monitoriza orice schimbări şi a răspunde riscurilor ce pot apărea. Controlul emisiilor din aer, inclusiv a celor de gaze cu efect de seră, informarea publicului despre produsele chimice folosite în puţuri individuale şi garantarea faptului că operatorii aplică cele mai bune practici în cadrul proiectelor din domeniu.
CE se angajează să continue să faciliteze schimbul de informaţii cu statele membre, reprezentanţii industriei şi organizaţiile societăţii civile în ceea ce priveşte rezultatele în privinţa protejării mediului ale proiectele de exploatare a gazului de şist.
Statele membre sunt invitate să aplice aceste principii în termen de şase luni şi, din decembrie 2014, să informeze CE anual despre măsurile pe care le-au introdus. Comisia va monitoriza aplicarea recomandării printr-un tabel de bord public care va compara situaţia în diferite state membre şi îi va analiza eficienţa într-un termen de 18 luni.
Majoritatea legislaţiei de mediu a UE precede practica fracturării hidraulice de mare volum, notează CE în comunicatul citat. Din acest motiv unele aspecte de mediu nu sunt abordate corespunzător în legislaţia UE actuală, ceea ce a dus la preocupări în rândul opiniei publice şi la apeluri la acţiune la adresa CE.