x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană ameninţă Ungaria cu o măsură ”ECHIVALENTĂ CU O BOMBĂ ATOMICĂ”. Premierul ungar refuză să-şi transforme ţara într-o "colonie financiară”

Comisia Europeană ameninţă Ungaria cu o măsură ”ECHIVALENTĂ CU O BOMBĂ ATOMICĂ”. Premierul ungar refuză să-şi transforme ţara într-o "colonie financiară”

de Istvan Deak    |    26 Mar 2012   •   17:04
Comisia Europeană ameninţă Ungaria cu o măsură ”ECHIVALENTĂ CU O BOMBĂ ATOMICĂ”. Premierul ungar refuză să-şi transforme ţara într-o "colonie financiară”

Comisarul european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, admite, pentru Kolner Stadt Anzeiger, ca UE face tot posibilul sa stopeze politica nationalista a premierului ungar si ameninta Budapesta cu masuri dure. "Comisia Europeana a trimis, inca din decembrie 2011, o avertizare in scris pentru Guvernul de la Budapesta. In ciuda apelului nostru, Parlamentul a aprobat si a pus in aplicare cateva proiecte legislative care contravin normelor europene. Eu sper, in interesul Ungariei si al Europei, ca vom elimina aceste probleme si Ungaria isi va schimba legile conform normelor europene in vigoare', spune Reding, care nu s-a aratat ingrijorata de atacurile lui Viktor Orban la adresa UE. "Ce spune Orban nu este intotdeauna in concordanta cu ce face Orban. Noi urmarim destul de relaxat si obiectiv ce se intampla in Ungaria. Ne intereseaza doar daca legislatia in vigoare este in conformitate cu ceea ce ne dorim noi. Evident ca ecourile eurosceptice din Ungaria, care privesc reactiile noastre ca pe o dictatura a Bruxelles-ului, sunt deosebit de periculoase, mai ales ca se bazeaza pe sentimente nationaliste. Ceea ce face Bruxelles-ul este conform cu tratatele UE semnate de bunavoie si ratificate democratic de toate cele 27 de tari membre', considera Reding.

Daca vor bani, sa respecte regulile!
Ea atrage atentia Ungariei ca starea financiara a tarii depinde de ajutorul UE. "Ajutorul financiar dat de UE este in stransa legatura cu o serie de reguli. Este in interesul Ungariei sa asigure independenta Bancii Nationale Centrale, a Autoritatii de Protectie a Datelor si a sistemului legislativ. Un stat care incalca drepturile europene isi taie singur craca de sub picioare. Din punct de vedere legal, nu este prevazut ca un stat membru sa fie exclus din UE, insa putem sa limitam influentele politice ale acelui stat in UE. Practic, putem sa suspendam votul Ungariei in UE. Pentru un stat asta ar echivala cu o bomba atomica. Am introdus aceasta masura ca pe o sperietoare pentru statele membre, dar nu planuim sa o si punem in aplicare. In orice caz, este ultima solutie la care vom apela. Ea poate fi adusa in discutie la cererea Parlamentului European sau a unei treimi dintre statele membre. Inca nu am epuizat toate optiunile legale, iar Ungaria nu e singura tara impotriva careia exista o plangere la Curtea Europeana de Justitie. In acest moment de problemele Ungariei se ocupa Consiliul Europei, care nu este o institutie UE. Acolo se analizeaza libertatea religioasa, libertatea de a alege si independenta sistemului judiciar din Ungaria. Consiliul Europei a realizat un raport amplu despre situatia din Ungaria', a spus Reding.

Risc de derapaje, din cauza crizei
Viviane Reding atrage atentia ca pe baza crizei economice exista riscul ca multe societati, precum cea din Ungaria, sa se indeparteze de idealurile democratice: "Suntem cu ochii pe toate aceste manifestari. Daca aduc in discutie problema rromilor, atunci 16 state membre ar trebui sa isi schimbe legislatia in vigoare, din cauza politicii Frantei. Doar asa putem obtine garantia ca drepturile cetatenilor europeni, conferite pe baza libertatilor UE, sunt respectate si de sistemele judiciare si legale ale tuturor tarilor membre', a incheiat Reding.

Orban: "NU vom fi o colonie'
In ciuda avertizarilor repetate, premierul ungar Orban Viktor continua lupta la nivel declarativ cu UE. Intr-o alocutiune pe care analistii au caracterizat-o drept "un model de discurs nationalist intr-o Europa moderna', Orban a promis ca nu va permite ca Ungaria sa devina o colonie: "S-au mai uitat la noi asa in 1848-1849, cand Europa devenise tacuta, dar apoi lumea feudalista s-a dezintegrat peste tot in Europa si in locul ei au aparut natiunile puternice. S-au mai uitat asa la noi si in 1956, dar tirania comunista, careia i-am infipt noi primii un ac, pana la urma s-a prabusit, permitandu-i Europei sa se reunifice'. "Programul politic si intelectual din 1848 a fost urmatorul: NU vom fi o colonie! Programul si dorinta ungurilor in 2012 suna cam asa: NU vom fi o colonie!', a mai spus Orban, conform periscopepost.com.

Experiente "tovarasesti'
Orban a jucat cartea temerilor unguresti in legatura cu pierderea suveranitatii/libertatii in fata Europei: 'Suntem mai mult decat familiarizati cu caracterul asistentei tovarasesti nesolicitate, chiar daca ea vine imbracata intr-un costum elegant si nu intr-o uniforma cu epoleti. Vrem ca Ungaria sa se invarta in jurul propriei axe, de aceea ne vom proteja Constitutia, care este cheia spre un viitor sigur. O banca nationala independenta este aceea care protejeaza economia nationala de interesele straine. Stiu si ei, la fel de bine ca si noi, ca e de la sine inteles sa nu lasi vecinilor cheia de la camara casei tale'.
Premierul ungar a mai adaugat ca Budapesta nu va tolera politica UE si ca a gasit deja destui aliati printre statele europene. "Nu vom sta cu mainile incrucisate si nu vom urmari impasibili cum orice trend politic sau intelectual incearca sa forteze o alianta nesfanta in Europa. Prietenii nostri lituanieni, cehi, letoni, sloveni si romani sunt alaturi de noi. De asemenea, avem de partea noastra zeci de milioane de cetateni care respecta in liniste Europa. Vorbesc de cei care inca insista pentru suveranitatea nationala si inca cred in valori crestine, precum curajul, onoarea, loialitatea si mila, valori care au facut continentul nostru sa fie atat de deosebit. Daca nu vom actiona din timp, intreaga Europa ar putea deveni o colonie a unui sistem financiar modern', a incheiat Orban.

Demonstratii la Berlin
Aproximativ 80 de cetateni germani, majoritatea tineri, au manifestat sambata, in fata sediului Ambasadei Ungariei la Berlin, pentru sustinerea democratiei ungare, anunta cotidianul Nepszabadsag. Demonstratia a fost organizata de Uniunea Europeana Germana (Europa-Union Deutschlands - EUD), Tinerii Federalisti Europeni (Junge Europäische Föderalisten - JEF) si Mai Multa Democratie (Mehr Demokratie!). Pliantele care au fost distribuite de organizatorii manifestatiei precizau ca demonstratia a fost organizata pentru sustinerea democratiei ungare, nu impotriva Ungariei. Participantii au scandat: "Suntem aici pentru sustinerea Ungariei". Mai multe persoane tineau in maini pancarte pe care scria: "Ungaria, suntem ingrijorati
pentru tine".
deak.istvan@jurnalul.ro

×