Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie situaţia creată de refuzul autorităţilor de la Chişinău de a-i lăsa pe unii cetăţeni români să intre în Republica Moldova.
CE a anunţat marţi seară că urmăreşte îndeaproape situaţia creată, după 26 martie, de refuzarea intrării în Republica Moldova a unor cetăţeni români şi că nu ar trebui puse nici un fel de "obstacole călătoriilor legale ale cetăţenilor români în Republica Moldova", a declarat Christiane Hohmann, purtător de cuvânt al comisarului european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner.Premierul moldovean Zinaida Greceanîi a afirmat marţi că cetăţenii români opriţi săptămâna trecută la intrarea în Republica Moldova au fost trimişi pentru a se implica în campania electorală, dar ulterior oficialul moldovean s-a contrazis, spunând că fiecare cetăţean român întors de grănicerii moldoveni de la vamă avea motivul său, iar explicaţiile vor fi prezentate mai târziu.
DECLARAŢII CONTRADICTORII
Dacă unele persoane au fost reţinute la vamă înseamnă că au fost unele motive legale - motive ilegale nu puteau fi invocate, mai ales în preajma alegerilor parlamentare, a declarat premierul moldovean. "Noi am impus cândva cetăţenilor noştri să plece în altă ţară vecină să se implice în campania electorală? De ce să nu fim respectaţi pe bază de reciprocitate? De ce cineva trebuie să vină în Republica Moldova cu nişte intenţii distructive, inclusiv în perioada electorală?", a afirmat ea, dând astfel de înţeles că românilor nu li s-a permis să intre în Republica Moldova pentru a nu se implica în campanie.
Greceanîi a amintit în acest context că ambasadorul "statului vecin", Filip Teodorescu, a fost invitat la Ministerul de Externe şi i-a fost înmânată o notă în care se solicita "să nu fie întreprinse acţiuni de implicare în perioada electorală în treburile interne ale statului nostru". "Nimeni nu are voie să se implice. Sunt observatorii acreditaţi, care au menirea să monitorizeze alegerile din ţară", a declarat Greceanîi.
Ulterior, ea a precizat însă că fiecare cetăţean român căruia nu i s-a permis să intre în Republica Moldova nu întrunea anumite condiţii. "Fiecare avea alt motiv", a spus şefa cabinetului de miniştri de la Chişinău. Greceanîi s-a declarat convinsă că aceste cazuri nu vor afecta nicidecum relaţiile Republicii Moldova cu UE, spunând că "UE cunoaşte foarte bine aceste lucruri".
Aproximativ 300 de cetăţeni români au fost întorşi de la frontieră de către grănicerii moldoveni, fără explicaţii plauzibile. Printre aceştia au fost scriitori, interpreţi, aleşi locali, care intenţionau să participe la diferite evenimente din Republica Moldova, inclusiv reuniuni internaţionale. Aceasta s-a întâmplat în perioada 26-27 martie, în ajunul marcării a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România în 1918.
AGERPRES