x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul "INVAZIA ROMÂNILOR". Comisia Europeană îi scutură pe britanici: Niciun stat membru nu poate restricţiona accesul la piaţa muncii!

Scandalul "INVAZIA ROMÂNILOR". Comisia Europeană îi scutură pe britanici: Niciun stat membru nu poate restricţiona accesul la piaţa muncii!

de Istvan Deak    |    05 Feb 2013   •   15:39
Scandalul "INVAZIA ROMÂNILOR". Comisia Europeană îi scutură pe britanici: Niciun stat membru nu poate restricţiona accesul la piaţa muncii!
Presa din Marea Britanie îşi continuă campania antiimigraţionistă

Marea Britanie nu poate lua decizii unilaterale care să îi oprească pe români şi pe bulgari să vină să muncească pe teritoriul său începând cu 2014, potrivit unui anunţ făcut de purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor, citat de romania-insider.com, care preia o informaţie difuzată de site-ul bulgar de ştiri Novinite.
"Niciun stat membru UE nu poate încălca unilateral angajamentele asumate prin legislaţia UE, iar comisarul Andor a subliniat acest lucru în repetate rânduri", a precizat purtătorul de cuvânt Jonathan Todd.
Declaraţia a fost făcută după ce în presa din Marea Britanie s-a dezbătut intens despre venirea românilor şi bulgarilor în număr mare în Regat, din 2014, şi cum ar putea fi aceştia opriţi. Chestiunea a devenit de interes şi pentru unii politicieni britanici, care nu s-au jenat să afirme că ar trebui găsite căi de restricţionare a libertăţii de mişcare a românilor şi bulgarilor după ce, de la sfârşitul lui 2013, românii şi bulgarii vor avea dreptul de a trăi şi munci liber în Marea Britanie.

Se mişcă ceva

După săptămâni întregi de discuţii în Marea Britanie, zeci de articole de presă pe această temă, unele dintre ele pe ton alarmist, în ultimul timp au fost înregistrate şi întâlniri la nivel înalt între oficialii celor două state din Estul Europei şi cei din Marea Britanie, menite a soluţiona chestiunea. Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat pentru ziarul britanic The Observer că dezbaterea din Marea Britanie ridică “serioase semne de întrebare” în România şi provoacă îngrijorare. Ambasadorul britanic în România, Martin Harris, s-a întâlnit cu ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, ocazie cu care cei doi au discutat despre chestiunea imigraţiei “într-o manieră echilibrată şi raţională”, potrivit cotidianului The Guardian, citat de romania-insider.com.

Ameninţare cu infringement

Dacă Marea Britanie va lua măsuri pentru a restricţiona accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii, din 2014, Comisia Europeană ar declanşa procedura de infringement. "În orice caz, trebuie să aşteptăm să vedem cum va evolua situaţia. Nu putem spune încă dacă aceşti paşi sunt posibili. Dar niciun alt stat membru nu are dreptul să restricţioneze accesul la piaţa muncii pentru români şi bulgari după 1 ianuarie 2014", a declarat purtătorul de cuvânt. În sprijinul migraţiei libere a românilor şi bulgarilor, Todd a invocat un raport în care se arată că forţa de muncă imigrantă din cele opt state est-europene care au aderat la UE în 2004 a contribuit cu 1,2 la sută la PIB-ul Marii Britanii între 2004 şi 2009.

Europarlamentarii din România şi Bulgaria s-au plâns în repetate rânduri că persoanele cu cetăţenie în statele lor sunt tratate ca “europeni de mâna a doua”. La 1 februarie, europarlamentari români şi bulgari i-au adresat o scrisoare lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, pentru a reclama discriminarea. Până în prezent, preşedintele Comisiei Europene nu a dat un răspuns oficial, precizează romania-insider.com.

Nu toţi gândesc aşa

“Este probabil uşor de imaginat că Marea Britanie se împotriveşte puternic acordării drepturilor de a trăi şi munci pe teritoriul său românilor şi bulgarilor, dar există o opinii contrare. Una dintre ele, dată publicităţii tot de cotidianul britanic The Guardian, exprimă o poziţie diferită. În articolul său, Michele Hanson afirmă că atitudinea britanică la adresa imigraţiei româno-bulgare îi face şi rău şi îi provoacă şi ruşine”.

Cu toate astea, articolele de presă antiimigraţioniste continuă să apară, unul dintre acestea, publicat de Daily Mail, afirmând că Marea Britanie le acordă imigranţilor proveniţi din Uniunea Europeană un milion de lire săptămânal, bani pentru copiii care locuiesc în străinătate. “Plăţile includ alocaţia pentru copii, iar acest lucru a păgubit peste un milion de familii britanice luna trecută”, scrie Daily Mail.
“Factura este posibil să crească şi mai mult atunci când românii şi bulgarii vor avea acces liber la piaţa forţei de muncă din Marea Britanie, la 1 ianuarie”, notează sursa citată. Plăţile din Marea Britanie se referă la cazurile în care imigranţii au venit pe teritoriul său, dar şi-au lăsat copiii în ţara de origine. Când ajung în Marea Britanie, ei se înregistrează la ''HM Revenue & Customs'' pentru a beneficia de alocaţie. Banii sunt apoi plătiţi direct lor, astfel încât să poată fi trimişi acasă. Copiii nu trebuie să locuiască în Marea Britanie şi nici chiar să vină în vizită. Imigranţii optează pentru a cere bani de la Guvernul britanic, mai degrabă decât de la sistemele echivalente de acasă, deoarece plăţile sunt mult mai mari. Secretarul economic al Trezoreriei, Sajid Javid, a declarat că Marea Britanie a fost obligată să plătească alocaţii şi credite fiscale pentru copii în conformitate cu reglementările UE.

Presiune pe români

“Eliminarea restricţiilor de muncă în Uniunea Europeană pentru români şi bulgari, de la 31 decembrie 2013, a umplut paginile ziarelor din Marea Britanie cu ştiri potrivit cărora românii şi bulgarii ar putea invada această ţară începând cu anul 2014. Acest lucru le face dificilă viaţa românilor care locuiesc deja aici”, se arată într-un alt articol publicat de The Guardian sub semnătura jurnalistului Hugh Muir. Acesta a mers la Centrul Cultural Român al Fundaţiei Raţiu, din inima Londrei, unde, în ciuda faptului că “se păstrează o linişte elegantă, presiunea se simte. Acesta este sentimentul”.
''Aţi văzut prima pagină a ziarelor?'', l-a întrebat editorialistul de la Guardian pe omul de afaceri şi filantropul Nicolae Raţiu, căruia i-a prezentat o sinteză a subiectului. “Este rău. Dar am mai văzut aşa ceva şi înainte. România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007, iar apoi ni s-a spus că sute de mii de români vor veni aici. Nu s-a întâmplat aşa”, i-a răspuns Raţiu.

Cum vor sta lucrurile acum când controalele vor fi ridicate şi, în calitate de cetăţeni ai UE, ei vor avea mai multe drepturi?, l-a întrebat jurnalistul britanic. “Românii, dacă este să aleagă, nu vin aici”, a răspuns el. “Este mai uşor să meargă în Italia şi Spania. Într-o lună, un român poate vorbi italiana, spaniola şi portugheza. Este mai uşor să înveţe aceste limbi. Limba face o mare diferenţă. Suntem mai aproape de ţările latine din punct de vedere al istoriei şi culturii. Mai multe persoane aleg să meargă în Franţa decât în Marea Britanie. Mulţi vor alege Austria şi Germania”, a explicat Raţiu.
“Carmen Câmpeanu are 25 de ani şi face parte dintr-o generaţie diferită. Ea organizează evenimente pentru centru şi promovează coeziunea în rândul românilor din Marea Britanie. În 2009, numărul românilor a fost estimat la 58.000. Noul recensământ înregistrează 79.687 în Anglia şi Ţara Galilor. Ea este îngrijorată de publicitatea negativă. Se simte insultată de anunţurile pe care intenţionează să le facă Guvernul britanic şi care le spun românilor să stea departe, deoarece în Marea Britanie plouă şi este frig. Un lucru crucial, ea este convinsă că mulţi dintre cei care vor veni vor pleca din nou acasă. Pariază că logica şi toleranţa vor avea câştig de cauză. Probabil că aşa va fi. Între timp, va evita să citească Daily Mail”, mai scrie Hugh Muir.

×