Relatia dintre Uniunea Europeana si Ungaria nu da semne de imbunatatire, mai ales dupa ce Comisia Europeana a atentionat deja autoritatile ungare ca e nemultumita de intentia lor de a nationaliza serviciile publice. Critici proaspete s-au facut auzite si de la comisarul european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenii, Viviane Reding, intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde.
Ce supara in primul rand Comisia? Este vorba despre rascumpararea actiunilor petroliere si in domeniul gazelor naturale, despre care Guvernul de la Budapesta spune ca fac parte dintr-o strategie nationala destinata sa faca din serviciile energetice un sector non-profit, dupa cum a declarat ministrul ungar al Justitiei, Tibor Navracsics, pentru postul public de televiziune M1.
Bruxellesul spune, mai mult, ca va declansa procedura de infrigement la adresa Ungariei, pentru ca a modificat legea privind gestionarea deseurilor. Cotidianul Népszabadság relateaza ca Guvernul de la Budapesta a fost atentionat de Comisia Europeana in privinta posibilitatii declansarii unei astfel de proceduri impotriva Ungariei, fiind formulate obiectii serioase legate in primul rand de faptul ca, incepand din 2013, managementul deseurilor va fi preluat de stat, iar firmele private care desfasoara in prezent activitatile aferente vor fi scoase de pe piata, fara a li se acorda compensatii. Publicatia ungara a obtinut scrisoarea originala, trimisa inca din luna iulie Guvernului de Comisia Europeana, si in care se arata ca Executivul comunitar cere autoritatilor de la Budapesta explicatii detaliate referitoare la modificarea legii privind managementul deseurilor, lista firmelor vizate, studii de impact si calcule precise privind modul in care vor fi despagubite societatile afectate. Cotidianul ungar mai precizeaza ca Bruxellesul nu este interesat doar de soarta firmelor care se ocupa de managementul deseurilor, ci considera ca tendintele mascate sau deschise de nationalizare aduc atingere libertatilor fundamentale, ceea ce ar putea dejuca planurile Guvernului de a concentra in mainile statului serviciile publice.
Si Partidul Ecologist LMP, aflat in opozitie, a aratat, intr-un comunicat de presa, citat de Rador, ca, in baza observatiilor Comisiei Europene, legislatia ungara este in contradictie cu prevederile europene privind libertatea oferirii de servicii si cea a miscarii capitalului si probabil si cu reglementarile legate de achizitiile publice.
Tibor Navracsics a informat ca gospodariile din Ungaria au acumulat arierate semnificative catre companiile de utilitati, ceea ce reprezinta "o amenintare sociala'. In acest context, Cabinetul de la Budapesta are datoria de a se asigura ca marirea preturilor la energie nu devine o povara pentru public. In acelasi timp, Tibor Navracsics a mai spus ca rascumpararea operatiunilor E.ON este si o chestiune strategica, dovada fiind ca majoritatea tarilor din Europa Centrala au lasat companiile energetice sub controlul statului.
Cu toate acestea, ministrul ungar al Justitiei a recunoscut ca exista posibilitatea ca grupul german E.ON sa nu doreasca s-si vanda operatiunile din Ungaria catre statul ungar. In plus, inainte de demara o posibila tranzactie va trebui examinata legislatia comunitara pentru se asigura ca nationalizarea nu va incalca legislatia referitoare la concurenta.
Premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca Guvernul sau va rascumpara in scurt timp pachetul de actiuni detinut de compania germana E.ON la o companie ungara de distributie a gazelor naturale. E.ON Foldgaz Trade Zrt este cel mai mare trader de gaze naturale din Ungaria. Compania aprovizioneaza fiecare distribuitor de gaze naturale din Ungaria si indirect toti consumatorii casnici.
Guvernul condus de Viktor Orban a rascumparat pachetul de 21% din actiunile companiei petroliere ungare MOL de la compania rusa Surgut si un pachet de 74% din actiunile producatorului de componente auto Raba.
Potrivit lui Navracsics, criza a demonstrat faptul ca detinerea firmelor din domeniul energetic este o chestiune de securitate si nu este intamplator faptul ca multe dintre tarile europene au pastrat aceste firme sub controlul statului.
In interviul acordat Le Monde, doamna Reding a declarat, intrebata fiind in legatura cu tensiunile dintre UE si Ungaria dupa reforma Constitutiei ungare si a magistraturii, ca "Ungaria ramane unul dintre statele care' o preocupa cel mai mult. "Justitia trebuie sa fie independenta in aceasta tara. Nu au fost rezolvate toate problemele, dar raul a fost evitat gratie unei coalizari a institutiilor europene in enuntarea, la unison, a preocuparilor lor privind situatia din Ungaria'. "Este ceva nou si asta demonstreaza ca, si pe timp de criza, Europa nu se rezuma doar la a fi o mare piata. Este mai ales continentul in care barbatii si femeile trebuie sa fie siguri de respectarea drepturilor lor. Criza a aratat ca avem nevoie de un ministru de Finante european, dar intr-o zi vom avea probabil nevoie si de un ministru al Justitiei', a spus Reding.
Ea a fost intrebata si ce parere are despre inmultirea atacurilor asupra romilor, in Ungaria. "Ministrul ungar insarcinat cu integrarea romilor face o treaba minunata, dar este adevarat ca grupuscule disparate ataca inca aceasta minoritate. Aceste incidente trebuie tratate asa cum se cuvine de catre institutiile statului', a raspuns Reding.
Intrebata daca este constienta ca in unele tari presiunile Bruxellesului sunt din ce in ce mai rau resimtite, Reding a raspuns ca "este foarte usor sa faci sa apara sentimente populiste, mai greu este sa explici lucrurile. Trebuie ascultate temerile oamenilor, dar si aratat ca sunt deseori nefondate. Prea mult timp liderii au iesit dintr-un Consiliu european afirmand ca au castigat in dauna "celorlalti', in timp ce Europa nu poate reusi decat cu implicarea tuturor. Criza actuala confirma faptul ca atunci cand lipsesc banii se inmultesc disputele familiale. Dar sunt destul de optimista, pentru ca ea ne-a permis de asemenea sa realizam mai multe reforme in doi ani decat in decursul ultimilor 20 de ani. Intarirea institutiilor comune era o necesitate, imposibil de realizat in timpul crearii monedei unice euro', a spus comisarul european Reding. (deak.istvan@jurnalul.ro)