x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană vrea colaborare constructivă cu noul guvern italian

Comisia Europeană vrea colaborare constructivă cu noul guvern italian

26 Sep 2022   •   17:20
Comisia Europeană vrea colaborare constructivă cu noul guvern italian

Executivul comunitar vrea o "cooperare constructivă" cu noul guvern italian, care va rezulta în urma alegerilor de duminică. Viitorul premier este de așteptat să fie Giorgia Meloni, prima femeie în această funcție și lidera coaliției de dreapta, scrie EFE.

''Comisia Europeană şi preşedinta acesteia lucrează cu guvernele numite în urma alegerilor din ţările UE şi nu va face nicio diferenţă în această situație. Aşteptăm o cooperare constructivă cu noile autorităţi din Italia'', a anunţat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Coaliția de dreapta, alcătuită din Fraţii Italiei (FdI), Liga şi Forza Italia (FI), a câştigat alegerile legislative cu 44,1% din voturi. Partidul FdI al Giorgiei Meloni a obţinut cele mai multe voturi, 26,2%, astfel că aceasta este deja considerată viitorul premier. 

Totodată, există deja tensiuni între coaliția de dreapta a Italiei și CE din cauza euro-scpeticismului manifestat anterior al acesteia și avertizarea șefei CE, Ursula von der Leyen, înaintea scrutinului, prin care alegătorii erau avertizați cum să voteze. Declarație care a dat nașteri la polemici aprinse asupra ingerinței în treburile interne ale țării. 

În acest context, Eric Mamer a precizat acum că executivul comunitar nu comentează alegerile din statele membre și a respins ideea că rezultatele alegerilor din Italia este un avertisment împotriva politicilor comunitare. 
''A vedea în acest scrutin un fel de judecată cu privire la Europa mi se pare, în orice caz, o simplificare extremă'', a spus acesta, care a mai precizat că acesta ''lucrează foarte intens pentru a încerca să facă faţă problemelor cu care se confruntă europenii în ansamblul lor şi italienii în particular''.

El a mai amintit faptul că executivul comunitar se confruntă cu crize puternice, precum pandemia de COVID-19. 
''Suntem continentul care a exportat cea mai mare cantitate de vaccinuri, care a pus la punct un program de recuperare economică fără precedent'', a spus reprezentantul Comisiei.

×
Subiecte în articol: italia Comisia Europeana alegeri