x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comorile antice ale Siriei, distruse de lupte, jafuri şi trafic organizat

Comorile antice ale Siriei, distruse de lupte, jafuri şi trafic organizat

de Marina Constantinoiu    |    26 Sep 2012   •   20:49
Comorile antice ale Siriei, distruse de lupte, jafuri şi trafic organizat

Extraordinarul patrimoniu arheologic sirian este victima violentelor si a distrugerilor care au loc zilnic, dar si al furturilor si jafurilor organizate care se inmultesc in aceasta tara in care regimul politic este in deriva.

Siria este o tara care abunda in adevarate comori antice, dar traficul cu piese arheologice era cronic. Generalizarea luptelor, vidul de putere in anumite regiuni ale tarii si controlul detinut in altele de grupuri de persoane inarmate au provocat o adevarata explozie de jafuri si de sapaturi arheologice ilegale. "Este evident ca in situatii de acest gen intotdeauna se asista la o recrudescenta a jafurilor, cautarilor ilegale de obiecte de patrimoniu si trafic', explica Veronique Dauge, de la centrul patrimoniului mondial UNESCO, reamintind, in acest context, un fenomen similar care s-a inregistrat in Irak, in 2003.

Cu complicitatea armatei?
Armata siriana este de multe ori acuzata ca ea insasi recurge la jafuri sau doar tolereaza aceste actiuni ilegale comise de civili, deseori in bande de traficanti bine organizate.

La Reyhanli, un micut oras turc situat la frontiera cu Siria, un refugiat sirian sosit recent din faimosul oras antic sirian Palmyra, a declarat pentru un reporter al agentiei France Presse ca muzeul din aceasta localitate a fost jefuit si ca furturile pe scara larga sunt la ordinea zilei. "Armata este acolo, ea supravegheaza totul', a adaugat acesta, dand asigurari ca jafurile sunt comise de catre membri ai militiilor regimului presedintelui tarii, Bashar al-Assad.

O inregistrare video realizata de amatori si postata online la 17 august arata sapte sau opt sculpturi, majoritatea busturi, care sunt inghesuite intr-un pick-up, iar mai multi militari discuta in jurul respectivului vehicul. "Am studiat ce spun cu ajutorul unor sirieni care lucreaza pentru noi: chiar este vorba despre soldati si totul ne face sa ne gandim la faptul ca armata fura sau permite sa fie furate antichitatile de la Palmyra si din alte localitati ale Siriei', declara pentru AFP arheologul spaniol Rodrigo Martin.

Incercari de salvare
Martin este purtatorul de cuvant al unei echipe de arheologi sirieni si straini care a format un grup denumit "Patrimoniul sirian este in pericol', al carui scop este acela de a incerca sa supravegheze, gratie unei retele de informatori, ceea ce se petrece pe siturile arheologice. "Se intampla sa aiba loc batalii chiar in aceste situri, altele sunt jefuite, in alte parti se sapa cu acordul armatei, in actiuni fiind implicate bande de raufacatori', a adaugat acesta. "Chiar daca avem numeroase contracte, este dificil sa stim ce se intampla cu adevarat. Nu vom descoperi amploarea pagubelor produse decat dupa razboi', mai spune acesta. Organizatia sa a adunat mai multe marturii in care sunt acuzate grupari ale rebelilor care au recurs la trafic cu obiecte de patrimoniu pentru a se putea finanta. "Am mai multe zvonuri, dar este foarte dificil sa verifici astfel de afirmatii', spune el.

Actiuni armate, finantate din jaf
Intr-un articol dat publicitatii de London Times la 12 septembrie, un traficant de antichitati libanez, poreclit "Abu Khaled', dadea asigurari ca rebelii au organizat grupuri clandestine de cautatori de antichitati pentru a-si putea finanta lupta impotriva regimului. "Rebelii au nevoie de arme si antichitatile sunt un bun mijloc de a le achizitiona', explica acesta.

Un raport al organizatiei Euromed-Heritage, finantate de Uniunea Europeana, subliniaza pericolul acestor cautari ilegale de obiecte de patrimoniu. "Ele reprezinta un pericol pentru istoria si patrimoniul siriene de mai multi ani. Din pacate, evenimentele actuale au sporit acest pericol de maniera considerabila. Numeroase grupuri s-au format cu acest scop, al cautarii si jefuirii antichitatilor, incepand cu fortele de securitate', acuza raportul.

In opinia arheologului britanic Emma Cunliffe, dezastrul irakian din 2003 este pe cale de a se repeta:'Priviti pretul pieselor superbe scoase la licitatie de casele Christie's si Sotheby's. Atat timp cat va exista o astfel de cerere pe piata internationala, jafurile vor continua'.

×