x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Companiile aeriene cu sediul în Marea Britanie, forțate să se mute în Europa

Companiile aeriene cu sediul în Marea Britanie, forțate să se mute în Europa

de Şerban Mihăilă    |    23 Mar 2017   •   16:00
Companiile aeriene cu sediul în Marea Britanie, forțate să se mute în Europa

Liderii Uniunii Europene au avertizat companii aeriene britanice și irlandeze precum „easyJet”, „Ryanair” şi „British Airways” că vor trebui să-şi mute sediile pe teritoriul altor țări din blocul comunitar şi să vândă acţiuni celorlalți europeni, dacă doresc să zboare în continuare pe rute din interiorul Europei continentale după Brexit, scrie „The Guardian”.

 

În timpul unor întrevederi private recente cu oficiali de la Bruxelles, șefii executivi ai principalilor transportatori aerieni au fost informați că pentru a continua să opereze pe rute aflate pe bătrânul continent, -de exemplu de la Milano la Paris-, trebuie să aibă un sediu pe teritoriul blocului comunitar, iar majoritatea acţiunilor companiilor pe care le reprezintă să fie deţinută de UE. Informația, dezvăluită chiar înaintea activării Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, va declanșa, cel mai probabil, restructurarea companiilor aeriene respective, fapt ce va avea consecinţe economice pentru Marea Britanie, inclusiv prin pierderea de locuri de muncă, mai scrie publicația britanică. Această linie dură adoptată de UE ar putea determina Marea Britanie să riposteze prin contramăsuri naționale similare, ce ar pune în aceeaşi situaţie dificilă companiile aeriene din UE, care ar putea fie să renunţe la investiţiile lor în Regatul Unit, pe termen scurt, fie să încerce, în timp, să-și deschidă propriile filiale britanice. Capacitatea unor companii precum „easyJet” de a opera pe rute europene a reprezentat una dintre componentele esențiale ale modelului lor de afaceri și le-ar putea determina pe acestea să investească în afara granițelor Marii Britanii pentru a-și menține cota de piață.

Schimbare sau rugăciune la UE

Unele companii aeriene au început să caute deja sedii alternative şi să examineze felul în care ar putea să asigure transferul acţiunilor majoritare în proprietatea unor entități din UE. Alte companii, însă, par să spere la o flexibilitate din partea Comisiei Europene faţă de actualele reglementări din domeniul aviatic. În timpul unor întâlniri private, oficialitățile europene le-au spulberat acestora din urmă așteptările, dând de înțeles că nu vor exista concesii în privința apariției unor noi norme legislative.

 

Experții juridici în domeniul aviatic susțin că modificarea structurilor financiare și a modului de operare prin care unele companii aeriene ar încerca să-și consolideze prezența pe continentul european ar avea consecințe economice majore în Regatul Unit, începând cu o pierdere semnificativă a locurilor de muncă.

 

Industria aviatică britanică speră să se ajungă la o înțelegere cât mai rapidă între negociatorii Londrei și cei ai UE, care urmează să stabilească termenii ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar. Companiile aeriene speră să poată găsi astfel în timp util cele mai eficiente soluții pentru limitarea efectului Brexit. În momentul de față, Marea Britanie este membră a unei convenții aviatice a UE, pe care celelalte state nu par dispuse să o schimbe de dragul Londrei.

×