x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comuniştii şi democraţii moldoveni, aproape la egalitate

Comuniştii şi democraţii moldoveni, aproape la egalitate

de Vitalie Calugareanu    |    16 Apr 2010   •   00:00
CORESPONDENŢĂ DE LA CHIŞINĂU
Situaţia electorală a taberelor politice din Republica Moldova s-a echilibrat. Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, comuniştii şi partidele democratice ar acumula punctaj aproape egal. Experţii spun că neaflarea adevărului despre evenimentele din aprilie 2009 şi neaplicarea de către noua guvernare a unor manevre sociale palpabile au provocat dezamăgire. Pe fondul acestei dezamăgiri, s-a conturat electoratul-nucleu de 30% al Partidului Comuniştilor.

Ultimul sondaj de opinie făcut public ieri de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul" conturează tabloul electoral al momentului în Republica Moldova. Din sondaj se vede clar că pierderea pârghiilor administrative, diminuarea influenţei mediatice şi părăsirea Partidului Comuniştilor de către unii activişti au influenţat aproape nesemnificativ popularitatea acestuia. Potrivit sondajului, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, 30% din electorat ar vota pentru comunişti, iar 34% pentru partidele democratice.

Analistul politic Petru Bogatu consideră totuşi că acest sondaj evidenţiază o situaţie extrem de proastă pentru Partidul Comuniştilor: "Dacă e să comparăm cu sondajele anterioare, Alianţa de guvernare nici nu cade, dar nici nu progresează. În ceea ce priveşte PCRM - acesta este, probabil, unul dintre cele mai proaste sondaje pentru acest partid. PCRM se menţine în nişte parametri previzibili, dar acest partid se află într-o situaţie proastă, pentru că este singur împotriva tuturor. Este încolţit din toate părţile, inclusiv din stânga", a menţionat Bogatu.

Deputatul comunist, Eduard Muşuc, a spus că "dacă luăm în calcul mobilitatea alegătorilor, PCRM ar acumula majoritatea mandatelor în viitorul Parlament". Sondajul indică o creştere alarmantă a numărului indecişilor - 34%. Politicienii din alianţa de guvernare recunosc că aceştia sunt oamenii dezamăgiţi de unele măsuri sociale "dureroase" pe care Guvernul a fost nevoit să le întreprindă pentru a stopa declinul economic după debarcarea comuniştilor. Deputatul PLDM Valeriu Streleţ consideră că, până la alegeri, guvernarea va redobândi încrederea majorităţii indecişilor prin realizări importante în plan extern. "Noi înţelegem că avem de făcut încă multe teme. La nivelul alianţei însă, putem constata că există o dinamică, chiar dacă nesemnificativă. Privită în ansamblu, această creştere foarte lentă poate fi tratată cu optimism. Să nu uităm că acest sondaj vine după o iarnă grea şi după ce am activat în condiţiile unui buget auster. Acest sondaj vine după o majorare semnificativă de tarife", a menţionat Streleţ.

Deşi, ca partid, comuniştii se menţin încă pe prima poziţie în topul preferinţelor electoratului, fiind urmaţi de PLDM cu 14%, PD - cu 10,8% şi PL - cu 7,4%, ei cedează poziţia de lider în clasament în ceea ce priveşte popularitatea liderului. Vladimir Voronin a căzut de pe prima poziţie, locul său fiind ocupat acum de liderul PD, ex-comunistul Marian Lupu. Acesta şi-a fortificat încrederea în rândul populaţiei de pe poziţia candidatului unic al coaliţiei de guvernare la funcţia de şef al statului. După eşuarea celor două tentative de alegere a preşedintelui, rămas doar cu funcţia de deputat simplu, Marian Lupu a încetat să mai producă evenimente vizibile.


Pe de altă parte, premierul Vlad Filat îşi întăreşte poziţia de lider. Săptămâna aceasta, Filat a lansat un semnal clar care scoate în vileag rivalitatea dintre el şi liderul PD, Marian Lupu. Premierul a spus că dacă şeful statului ar fi ales prin vot direct, el ar vota pentru Vlad Filat.

În legătură cu rivalitatea dintre cei doi lideri democraţi, analistul politic Petru Bogatu a mai desprins o nuanţă din sondajul prezentat de IDIS "Viitorul". Bogatu a sesizat că "Vlad Filat trage după sine partidul (PLDM - n.n.), iar Marian Lupu, deşi îl depăşeşte ca popularitate pe Filat, nu reuşeşte acest lucru. PD se plafonează pe centru-stânga, deoarece numai acolo are rezerve serioase pentru a se extinde. PD nu prea are şanse să crească pe centru-dreapta", consideră analistul moldovean.

×
Subiecte în articol: externe