x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgienii care îşi iau o zi liberă din motive medicale, obligaţi să stea acasă pentru a fi verificaţi de medici

Belgienii care îşi iau o zi liberă din motive medicale, obligaţi să stea acasă pentru a fi verificaţi de medici

07 Oct 2013   •   16:25
Belgienii care îşi iau o zi liberă din motive medicale, obligaţi să stea acasă pentru a fi verificaţi de medici

Belgienii care îşi iau o zi liberă pentru că se simt rău vor fi obligaţi să rămână acasă pentru a fi verificaţi de un medic, în cazul în care un proiect de lege va fi adoptat.

Proiectul prevede ca angajatul care lipseşte din motive medicale de la lucru să fie prezent la domiciliu minimum patru ore consecutive, în intervalul 07:00 - 20:00, timp în care va fi verificat de un medic care să stabilească dacă acesta lipseşte de la muncă motivat.

Absenţele de o zi pe motive medicale sunt atât de frecvente în Belgia încât legea din această ţară prevede ca prima zi a unui concediu medical să nu fie plătită, astfel încât, dacă angajatul lipseşte doar o zi, nu este remunerat. Măsura se aplică, însă, doar în cazul celor care prestează munci manuale, o măsură considerată discriminatorie de sindicate.

Obligaţia de a sta în casă, în ziua luată liberă, şi controlul medical prevăzut de noul proiect legislativ are tocmai scopul de a înlătura această discriminare, însă sindicatele spun că măsura este una abuzivă.

Jan Vercamst, liderul sindicatului ACLVB, spune că prevederea proiectului de lege este echivalentă cu cea a arestului la domiciliu.

"Nu putem fi de acord cu o asemenea violare a intimităţii. Cei care fac munci manuale sunt acuzaţi că îşi iau mai multe luni libere decât cei care fac munci intelectuale. Vrem ca discriminarea să nu mai existe, însă nu putem accepta o astfel de prevedere".

×
Subiecte în articol: concediu medical belgia