x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condamnare la 18 ani de închisoare pentru o extremistă de dreapta din SUA care pregătea un atentat

Condamnare la 18 ani de închisoare pentru o extremistă de dreapta din SUA care pregătea un atentat

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2024   •   16:30
Condamnare la 18 ani de închisoare pentru o extremistă de dreapta din SUA care pregătea un atentat

O extremistă de dreapta din Statele Unite, care pregătea un atentat asupra infrastructurilor electrice din jurul oraşului Baltimore din statul american Maryland, a fost condamnată miercuri la 18 ani de închisoare pentru această faptă şi la 15 ani - pedeapsă pe care o va executa simultan - pentru posesie ilegală de armă, informează AFP.

Sarah Clendaniel, în vârstă de 36 de ani, fusese arestată în februarie 2023 şi îşi recunoscuse vina în mai anul acesta.

Odată cu ea, a fost reţinut Brandon Russel, cofondator al grupării neonaziste Atomwaffen (arme atomice - cuvânt german, n. red.) din statul american Florida.

Cei doi făceau parte din curentul aşa-numit "acceleraţionist" al mişcării pentru supremaţia rasei albe, care a inspirat autori de atentate şi în alte ţări, cu scopul de a declanşa un "război rasial" considerat de adepţi ca fiind oricum inevitabil, a consemnat procuratura în rechizitoriu.

"Sarah Beth Clendaniel voia să 'distrugă complet' oraşul Baltimore, vizând cinci instalaţii, în numele ideologiei sale violente de supremaţie a albilor", a arătat procurorul general al SUA, Merrick Garland, care are şi atribuţii de ministru al justiţiei.

La rândul său, Christopher Wray, directorul FBI (Biroul Federal de Investigaţii) a explicat că "inculpata voia să paralizeze reţeaua electrică în întreaga regiune Baltimore şi să le facă rău câtorva mii de oameni pentru a realiza un program extremist violent, cu motivaţie rasistă".

AGERPRES

×